Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

10. Sürdürülebilir Finans Forumu'nda Üçüz Dönüşüm Konuşuldu

10. Sürdürülebilir Finans Forumu, dijitalleşme ve karbonsuzlaşma ile finans alanındaki dönüşüm üzerine odaklandı.

Yayın Tarihi: 03.12.2024 14:15
Güncelleme Tarihi: 03.12.2024 14:15

10. Sürdürülebilir Finans Forumu'nda Üçüz Dönüşüm Konuşuldu

10. Sürdürülebilir Finans Forumu Yapıldı

İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD Türkiye) Yönetim Kurulu Başkanı Ediz Günsel, sürdürülebilir finansın önemini vurgulamak amacıyla düzenlenen 10. Sürdürülebilir Finans Forumu'nda yaptığı konuşmada, "Üçüz dönüşümün başladığı bu dönemde yeni bir ekonomik yapıya geçiyoruz. Bu durum ülkemiz ve iş dünyamız için hem riskler hem de fırsatlar barındırıyor. Bu geçiş sürecini iyi yöneterek tarihi bir fırsata dönüştürebiliriz," ifadelerini kullandı.

Etkinliğin Teması ve Anlamı

Forumu, UN Global Compact Türkiye ile SKD Türkiye işbirliğiyle gerçekleştirilirken, bu yılki tema "Üçüz Dönüşüm Çağında Sürdürülebilir Finans: Dijitalleşme, Karbonsuzlaşma ve Sosyal Etki" oldu. Günsel, etkinliğin sürdürülebilir finans alanında en etkili platformlardan biri olduğunu belirtti ve dönüşüm sürecinde Türkiye'de kaydedilen önemli gelişmelere dikkate çekti.

Küresel Isınma ve Emisyon Hedefleri

Bakü'de düzenlenen COP29 toplantısına değinen Günsel, "Mevcut küresel taahhütler sera gazı emisyonlarını azaltmakta yetersiz kalıyor. Dünyanın 3 santigrat derece ısınma riskiyle karşı karşıya olduğu söyleniyor," şeklinde konuştu. Ancak, PwC Net Sıfır Ekonomi Endeksi Raporu'na göre, dünyanın 1,5 derecelik hedefe ulaşabilmesi için 20 kat daha fazla karbon azaltımı gerektiği vurgulayarak, acil eylem çağrısı yaptı.

Finansman İhtiyacı ve Hedefler

Günsel, Türkiye'nin yeşil dönüşüm hedefleri doğrultusunda büyük bir finansman ihtiyacına sahip olduğunu belirterek, "2023 Dünya Bankası verilerine göre, dönüşüm için 482 milyar dolar gerektiği öngörülüyor," dedi. Ayrıca, COP29 kapsamında açıklanan Yeni Kolektif Nicel Hedef (NCQG) doğrultusunda, gelişmekte olan ülkeler için yıllık 300 milyar dolarlık iklim finansmanı sağlanması gerektiği ifade edildi.

Üçüz Dönüşüm ve Finansman

UN Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Dördüncü, "Üçüz dönüşümün hayata geçirilmesi için gereken kaynakların sağlanması oldukça önemli. Yeşil tahviller ve sürdürülebilir enerji projelerine yapılan yatırımlar, Türkiye'nin net sıfır hedefine ulaşmasında büyük rol oynayacak," şeklinde bilgi verdi. Bu dönüşümün başarısının, kamu, özel sektör ve sivil toplum kurumlarının ortak bir vizyonla işbirliğine bağlı olduğunu vurguladı.

Finans Dünyasından Destek

Forum, Akbank, Garanti BBVA, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası, Şekerbank, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası ve İş Bankası gibi ana sponsorlarla gerçekleştirildi. Etkinlikte, sürdürülebilir finans araçlarının kullanımı, karbon piyasaları ve sosyal etki yatırımlarının genişletilmesi gibi konular ele alındı. Finance dâhil birçok sektör temsilcisi burada bir araya geldi ve Türkiye'deki mevcut durum ve küresel gelişmeler hakkında bilgi alışverişinde bulundu.

SKD Türkiye ile UN Global Compact Türkiye işbirliğiyle düzenlenen "10. Sürdürülebilir Finans...

SKD Türkiye ile UN Global Compact Türkiye işbirliğiyle düzenlenen "10. Sürdürülebilir Finans Forumu", Borsa İstanbul'da gerçekleştirildi.

SKD Türkiye ile UN Global Compact Türkiye işbirliğiyle düzenlenen "10. Sürdürülebilir Finans...

SKD Türkiye ile UN Global Compact Türkiye işbirliğiyle düzenlenen "10. Sürdürülebilir Finans Forumu", Borsa İstanbul'da gerçekleştirildi.