26. Uluslararası İstanbul Kukla Festivali'nde Sanat Rüzgârı
Dünyanın farklı köşelerinden gelen kukla sanatçıları, 26. Uluslararası İstanbul Kukla Festivali için bir araya geldi. Festival, 3 Kasım'da sona erecek. Bu yıl etkinlik Turşucuzade Konağı Sıbyan Mektebi'nde başlatıldı.
Sanat Yönetmeni Cengiz Özek'ten Açıklamalar
Festivalin sanat yönetmeni Cengiz Özek, daha önce uluslararası Karagöz gösterimlerine katıldıkları sırada gördükleri yoğun ilgiden etkilendiklerini belirtti. Karagöz'ün dünya genelinde tanınırlığının Türkiye'dekinden çok daha fazla olduğunu ifade eden Özek, "Karaköz, sadece Türkiye'nin değil, Balkanlar'dan Kuzey Afrika'ya kadar geniş bir coğrafyada oldukça bilinen bir karakterdir. Bu durum, yurt dışında büyük bir merak uyandırmakta" dedi.
Festivalin Teması ve Savaşın Etkileri
Özek, her yıl belirledikleri bir tema olmasına rağmen bu yıl yaşanan olumsuz gelişmeler nedeniyle daha sade bir festival düzenlediklerini vurguladı. Geçen yıl Kudüs'te bir oyun sahnelemeyi planladığını ancak gidemediğini söyleyen Özek, "Bu savaşlar, Karagöz'ü bilenleri ve bu kültürü taşıyan eski ustaları yok ediyor" şeklinde konuştu.
Karagöz Sanatının Geleceği
Özek, Türkiye'de "ipli kukla" alanının hala gelişmediğini vurguladı. Geleneksel kukla gösterimleri ile modern form arasındaki farkların altını çizen Özek, "Karagöz, geçmişten gelen bir şekilde değil; güncel içerikle yeniden ele alınmalıdır" dedi.
Yerli ve Yabancı Katılımcılar
Festivalde, Hong Kong’dan Cheung Chun Fai’nin geleneksel Çin kuklası gösterisi, İspanya’dan Hilarilar Marionetas grubunun "The Bellhop" performansı ve İtalya'dan Teatro Verde'nin "Cep Sirki" gösterileri gibi birçok önemli performans yer alacak. Ayrıca Türkiye’den Cengiz Özek’in "Eşek Karagöz" oyunu, Ercan Sönmez’in "Ulu Çınar" ve Murat Karahüseyinoğlu’nun "Venedik Taciri" gösterimleri ile birlikte Emre Tandoğan’ın "Yara" oyunu da sahnelenecek.
Atölye Çalışmaları
Festivalde sekiz yaş üstü çocuklar için "Gölge Kuklası" ve yetişkinler için "Karagöz" figürünün yapımına yönelik atölye çalışmaları da düzenlenecek. Göstermelerin gerçekleştirileceği yerler arasında Akbank Sanat, Beyoğlu Belediyesi Bilim İstanbul, Şişli Belediyesi Nazım Hikmet Kültür Merkezi, Altunizade Kültür ve Sanat Merkezi ile Mall of İstanbul bulunuyor.
Festival hakkında detaylı bilgiye ve programına www.istanbulkuklafestivali.com adresinden ulaşabilirsiniz.
Bu yıl 6 ülkeden 11 farklı oyunun yer aldığı "26. Uluslararası İstanbul Kukla Festivali"nin açılışı, Turşucuzade Konağı Sıbyan Mektebi'nde gerçekleştirildi.
Bu yıl 6 ülkeden 11 farklı oyunun yer aldığı "26. Uluslararası İstanbul Kukla Festivali"nin açılışı, Turşucuzade Konağı Sıbyan Mektebi'nde gerçekleştirildi.