Kandilli Rasathanesi’nden Deprem Değerlendirmesi
Prof. Dr. Nurcan Meral Özel, 6 Şubat depremlerinin yıl dönümünde açıklamalarda bulundu. Özel, "Özellikle Doğu Anadolu Fay Zonu'nda kırılan segmentlerin deprem tehlikesinin uzun yıllar olmayacağını düşünüyoruz," dedi.
Kahramanmaraş Merkezli Depremler
Özel, Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi'nde yaptığı değerlendirmede, 6 Şubat 2023’te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin Doğu Anadolu Fay Zonu'na paralel Narlı Fayı'nda meydana geldiğini bildirdi.
Doğu Anadolu Fay Hattı'nın kayma hızını Kuzey Anadolu Fay Hattı'na göre daha düşük olduğunu belirten Özel, "DAF'taki depremlerin tekrarlanma periyotları 500-1000 yıl arasında," diye ekledi.
Artçı Sarsıntılar ve Deprem Verileri
Özel, 6 Şubat 2023 tarihinden itibaren Kahramanmaraş ve çevresinde 350 kilometrelik bir alanda toplam 58 bin 340 artçı sarsıntı kaydedildiğini ifade etti. Son bir haftada ise 114 deprem gerçekleştiğinin altını çizdi.
Prof. Dr. Özel ayrıca, DAF bölgesinde 124 yılda yaklaşık 40 bin deprem meydana geldiğini, 4 ve üzeri büyüklükteki depremlerin sayısının 12 bin 466 olduğunu açıkladı.
Ege Denizi'ndeki Sismik Hareketlilik
Ege Denizi'nde son bir haftada toplam 1260 depremin gerçekleştiğini ve bunların 100'ünün 4 ve üzeri büyüklükte olduğunu bildiren Özel, "Kandilli Rasathanesi olarak depremleri ve olası tsunami risklerini yakından takip ediyoruz," dedi.
Kumburgaz Fayı'nın Önemi
Özel, Ege Denizi'ndeki tsunami potansiyeline işaret ederken, Marmara Depremi için de "Orta Marmara'daki Kumburgaz Fayı'nın deprem riski en yüksek olan bölge olduğunu düşünüyoruz," dedi. Ancak tarihte meydana gelen depremlerin belirsizlikleri nedeniyle kesin öngörülerde bulunmanın zor olduğunu vurguladı.
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) Müdürü Prof. Dr. Nurcan Meral Özel, Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi'nde açıklamalarda bulundu.