Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

AB Adalet Divanı'ndan İtalya'ya 'dolaylı ayrımcılık' kararı

AB Adalet Divanı, İtalya'nın üçüncü ülke vatandaşlarına yönelik sosyal haklarındaki şartları haksız buldu.

Yayın Tarihi: 29.07.2024 13:37
Güncelleme Tarihi: 29.07.2024 13:37

AB Adalet Divanı'ndan İtalya'ya 'dolaylı ayrımcılık' kararı

AB Adalet Divanı, İtalya’nın ‘dolaylı ayrımcılık’ uygulamasını reddetti

Avrupa Birliği (AB) Adalet Divanı, İtalya’nın üçüncü ülke vatandaşlarına yönelik uyguladığı 10 yıllık oturum süresi şartını haksız bularak 5 yıllık sürenin yeterli olduğuna karar verdi.

Mahkeme, 10 yıllık oturum süresinin sosyal haklardan faydalanma konusunda dolaylı ayrımcılığa yol açtığını belirtti. Divan, AB ülkelerinde uzun süreli oturum sahibi üçüncü ülke vatandaşlarının sosyal haklardan ve eğitim olanaklarından istifade etme durumlarının daha adil bir zeminde düzenlenmesi gerektiğini vurguladı.

İtalya’daki Uygulama ve Hüküm

İtalya’da, uzun vadeli oturum hakkına sahip olan üçüncü ülke vatandaşlarının sosyal yardımlar için kesintisiz 10 yıl ikamet şartı arandığı tespit edildi. Bu durum, bazı kişilerin sosyal destekten mahrum kalmasına yol açtı. Napoli'deki bir mahkeme, konuyu AB Adalet Divanı'na taşıdı.

Divan, bu şartın AB hukukuna aykırı olduğuna ve sosyal yardımların 5 yıl gibi daha kısa bir ikamet süresi ile erişilebilir olması gerektiğine hükmetti. "Üçüncü ülke vatandaşlarının sosyal güvenlik ya da sosyal yardımlara erişim sürelerinin 10 yıl olması gerektiği şartıyla sınırlı tutulamaz," ifadesiyle bu durumu net bir şekilde ortaya koydu.

Belçika’nın Kararı ve Eğitim Visa Sorunu

AB Adalet Divanı, Kamerunlu bir öğrencinin Belçika’da eğitim almak için vize talebinin reddedilmesiyle ilgili ulusal mahkemenin kararını ise haksız bulmadı. Mahkeme, üye ülkelerin vize verme konusunda belirli haklara sahip olduğunu belirtti.

Afrika’nın Frankofon ülkelerinden gelen öğrenciler, Belçika’yı dil engelinin olmaması avantajı nedeniyle sık tercih etmesine rağmen vize sorunları nedeniyle yüksek öğrenimlerine erişimde zorluk yaşamaktadır. Öğrenciler bu sorunu sık sık protesto etmektedir.