Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

AB, Belçika'nın Nükleer Reaktörlerinin Faaliyet Süresini Uzatma Girişimini Soruşturuyor

AB, Belçika'nın nükleer reaktörlerinin kamu desteğiyle uzatma girişimini soruşturuyor.

Yayın Tarihi: 22.07.2024 18:44
Güncelleme Tarihi: 22.07.2024 18:44

AB, Belçika'nın Nükleer Reaktörlerinin Faaliyet Süresini Uzatma Girişimini Soruşturuyor

AB'den Soruşturma Başlatıldı

Avrupa Birliği (AB), Belçika'nın iki nükleer reaktörü ile ilgili kamu destekleri üzerinden faaliyet sürelerini uzatma girişimine dair resmi bir soruşturma açtı.

Reaktörler Hakkında Bilgiler

Belçika'nın Doel 4 ve Tihange 3 nükleer reaktörleri, toplam 2 gigavat kapasiteye sahiptir. Söz konusu reaktörlerin %89,8'i Engie'ye ait Electrabel şirketine, %10,2'si ise EDF'nin yan kuruluşu Luminus'a bağlıdır.

Uzatma Planı ve Hedefler

Belçika, bu reaktörlerin ömrünü on yıl uzatma planını AB Komisyonu'na bildirdi. Bu uzatma ile ülkenin elektrik arz güvenliğini sağlamayı ve karbon emisyonlarını minimumda tutmayı amaçlamaktadır.

Finansal Destek ve Yasal Düzenlemeler

Uzatma işlemleri için yaklaşık 2 milyar avro kredi ve sermaye sağlanması planlanıyor. Ayrıca, nükleer atıkların uzun vadeli depolama yükümlülükleri için 15 milyar avro karşılığında bir düzenleme yapılacaktır.

Komisyonun Endişeleri

AB Komisyonu, bu desteklerin AB’nin kamu yardımı kurallarına uyup uymadığı konusunda şüpheler taşıdığını belirterek derinlemesine bir inceleme sürecinin başladığını duyurdu. Komisyon, gerektiğinde Belçika hükümetinden sağlanan kamu desteklerinin geri alınması yönünde bir karar alabilir.

Belçika'nın Enerji Stratejisi

Belçika hükümeti, Rusya-Ukrayna savaşı öncesinde nükleer santrallerinin 2025'te kapatılacağını planlamıştı. Ancak enerji krizinin etkisiyle, bu reaktörlerin kapanış tarihini 2035 yılına ertelemeye karar verdi.