Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

AB'den İsrail'e Yönelik Yeni Adımlar Gelebilir

AB, UAD'ın Filistin ile ilgili görüşünü destekleyerek İsrail'e karşı yeni stratejiler geliştirmeyi planlıyor.

Yayın Tarihi: 22.07.2024 11:34
Güncelleme Tarihi: 22.07.2024 11:34

AB'den İsrail'e Yönelik Yeni Adımlar Gelebilir

AB ve Filistin Sorunu Üzerine Önemli Gelişmeler

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Birlik'in, Uluslararası Adalet Divanı (UAD) tarafından sunulan Filistin topraklarındaki işgal ile ilgili danışma görüşünü desteklediğini ifade etti. Bu görüş, İsrail’in Filistin topraklarındaki işgalinin hukuka aykırı olduğu vurgusunu taşıyor.

Hukuk ve Tarih Arasındaki Çatışma

Borrell, Brüksel'de düzenlenen AB dışişleri bakanları toplantısı öncesinde yaptığı açıklamada, "UAD’ın, AB'nin desteklediği Filistin topraklarının işgalinin tamamen yasadışı olduğu ve sona ermesi gerektiği mevzusunu açıkça ifade eden danışma görüşü, önemli bir gelişmedir" dedi. UAD’nın bu mesajının, Birleşmiş Milletler’in (BM) en yüksek yasal organından geldiğine dikkat çekti.

Netanyahu ve Uluslararası Hukuk

Borrell, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun bu karara yönelik tepkisini eleştirerek, "Netanyahu hükümetinden hemen cevap geldi, 'Burayı biz alıyoruz, tarihi nedenler var' dediler. Ancak biz uluslararası hukuktan bahsediyoruz" ifadelerini kullandı. Borrell, bu durumun uluslararası hukuk ile sahadaki gerçeklik arasındaki uçurumu gözler önüne serdiğini aktardı.

AB'nin Sorumlulukları ve Gelecek Adımlar

Borrell, AB'nin bu konuda özel bir sorumluluğu olduğuna vurgu yaparak, "Siyaset çözümler bulamadığı için mahkemelerin bu boşluğu doldurması durumu söz konusu. Ancak görüşlerin uygulanması, siyasi iktidarların sorumluluğundadır" dedi. Bakanlar, danışma görüşünün sonuçları ve AB'nin atacağı adımlar konusunda tartışmalara devam edecektir.

Gazze'deki İnsanlık Krizi

Borrell, Gazze'deki insani durumun ulaştığı boyutlara da dikkat çekti. "Bu bir insan eliyle yaratılmış dayanılmaz insani felakettir; 17 bin yetim var, neredeyse 40 bin kişi hayatını kaybetti. Gazze’nin yeniden inşası için gereken süre 10 yıl" diye konuştu. Ayrıca, ABD Başkanı Joe Biden’ın önerdiği ateşkesin hâlâ hayata geçirilmediğini belirtti.