Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

AB Dışişleri Bakanları Brüksel'de Toplanıyor

Ukrayna ve Orta Doğu konularını görüşmek üzere toplanan AB dışişleri bakanları, önemli gelişmeleri ele alacak.

Yayın Tarihi: 22.07.2024 10:42
Güncelleme Tarihi: 22.07.2024 10:42

AB Dışişleri Bakanları Brüksel'de Toplanıyor

AB Dışişleri Bakanları Brüksel'de Ukrayna ve Orta Doğu'yu Değerlendiriyor

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin dışişleri bakanları, Brüksel'de düzenlenen toplantıda Ukrayna ve Orta Doğudaki güncel durumu masaya yatırıyor. Toplantıya, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell başkanlık ediyor ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba da videokonferans ile katılım sağlayacak.

Kuleba'nın Bilgilendirmesi

Kuleba, Ukrayna'da süregeldiği belirtilen savaşın mevcut durumu hakkında bakanlara bilgi verecek. Toplantının akabinde bakanlar, Orta Doğu’daki gelişmeleri ele alacak.

Borrell’den Önemli Açıklamalar

Toplantı öncesi bir basın toplantısı düzenleyen Borrell, Ukrayna'nın elektrik üretim kapasitesinin yaklaşık %70'inin hasar gördüğünü vurgulayarak, yaklaşan kış koşullarının sivil halk için sorunlar doğurabileceği uyarısında bulundu. Borrell, "Üye ülkelere çağrımız, Ukrayna'nın hava savunması ve elektrik üretim kapasitesi konusunda daha fazla yardımla bulunmalarıdır. Elbette, Ukrayna'ya dair diğer konuları da tartışacağız," dedi.

Macaristan'ın Dönem Başkanlığı Öne Çıkıyor

Toplantıda, Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın Ukrayna’ya yaptığı ziyaretin ardından gerçekleştirilen Rusya temasları hakkında değerlendirmeler yapılacak. Borrell, Macaristan'ın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) Avrupa Birliği'ni "savaş isteyen bir birlik" olarak suçladığını hatırlatarak, bu açıklamanın "kabul edilemez" olduğunu vurguladı.

AB'nin Ukrayna'ya Desteği

Borrell, AB’nin Ukrayna'yı desteklemek için kararlı olduğunu ve Birleşmiş Milletler tüzüğü çerçevesinde savaşı sonlandırma isteğini yineleyerek, AB'nin savaşın bir tarafında olmadığını belirtti. "Biz sadece bir saldırı karşısında Ukrayna'yı savunmaktayız," şeklinde konuştu.