Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

AB Yüksek Temsilcisi Borrell'den Filistinli Gruplara Destek Çağrısı

AB Yüksek Temsilcisi Borrell, Filistinli gruplar arasındaki uzlaşının desteklenmesi gerektiğini vurguladı.

Yayın Tarihi: 23.07.2024 22:04
Güncelleme Tarihi: 23.07.2024 22:04

AB Yüksek Temsilcisi Borrell'den Filistinli Gruplara Destek Çağrısı

AB Yüksek Temsilcisi Borrell'den Filistin Açıklamaları

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Çin'de gerçekleşen Filistinli gruplar arasındaki uzlaşının önemine dikkat çekti. Borrell, bu uzlaşı sürecinin desteklenmesi gerektiğini vurgulayarak, 'Filistinliler arasındaki birlik, iyi bir gelişmedir ve bu süreçte onlara yardım etmeliyiz' ifadelerini kullandı.

Gazze'deki Durum ve Siyasi Çözüm Arayışı

Borrell, Gazze'deki çatışmaların sürecinin sekiz aydır sürdüğünü belirterek, 'Savaşın bedeli korkunç. Gördüğümüz tek şey aşırılık yarışıdır' dedi. Orta Doğu'da barış sağlamak adına çabaların artırılması gerektiğini söyleyen Borrell, 'Eğer barış arayışında isek, bunu gerçekleştirmek için mücadele etmeliyiz' değerlendirmesinde bulundu.

Uluslararası Hukukun Önemi

Borrell, Uluslararası Adalet Divanı (UAD) tarafından yapılan hukuki yorumların önemli olduğunu belirterek, Avrupa'nın bu hukuki kararları dikkate alması gerektiğini ifade etti. Borrell, 'Filistin topraklarının işgalinin yasa dışı olduğu net bir şekilde ifade edildi' dedi.

Tarihsel Sorumluluk ve Çifte Standart Eleştirisi

Borrell, Avrupa'nın bu çatışmanın köklerine dair tarihsel bir sorumluluğu olduğunu vurgulayarak, 'Çatışmaların kökenini anlamalı ve bu noktada sorumluluk almalıyız' açıklamasında bulundu. Ayrıca, uluslararası hukukun evrensel geçerliliğine de dikkat çekerek, 'Bir coğrafyadaki kuralları uygularken diğerinde seçici davranamayız' eleştirisini getirdi.

Gelecek İçin Uzun Vadeli Strateji

Borrell, Avrupa'nın daha güçlü bir siyasi angajmana ihtiyacı olduğunu söylerken, 'Barış bir hafta ya da bir yıl meselesi değil. Gelecek nesiller için kalıcı bir barış sağlamalıyız' dedi.