Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

AB Yüksek Temsilcisi Borrell: Filistin Sorununda Uluslararası Hukuk Yetersiz

Borrell, Filistin meselesinde uluslararası hukukun eksik kaldığını ve siyasi aktörlerin rolünü vurguladı.

Yayın Tarihi: 22.07.2024 21:20
Güncelleme Tarihi: 22.07.2024 21:20

AB Yüksek Temsilcisi Borrell: Filistin Sorununda Uluslararası Hukuk Yetersiz

AB Yüksek Temsilcisi Borrell'den Önemli Açıklamalar

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, işgal altındaki Filistin topraklarındaki sorunların çözümü noktasında uluslararası hukukun yetersiz olduğunu belirtti. Borrell, hukukun uygulanmasında siyasi aktörlerin kritik bir rol üstlenmesi gerektiğini ifade etti.

Gazze'deki Son Durum

Brüksel'de gerçekleştirilen AB dışişleri bakanları toplantısının ardından Borrell, Gazze'deki insani krizin derinlediğine dikkat çekti. "Yaklaşık 10 aydır devam eden çatışmalarda, sivillerin zorla yerinden edilmesine şahit oluyoruz" diyen Borrell, Gazze'de 17 binden fazla yetim bulunduğunu ve insani yardım girişlerinin kısıtlandığını kaydetti.

İnsani Yardım Girişimlerinin Düşüşü

Borrell, "Nisan ayında günlük ortalama 193 olan kamyon geçişi, haziranda 76'ya, temmuzda ise baktığımızda 84'e düştü. Bu düşüş, insanların ihtiyaç duyduğu desteği sağlamanın önünde bir engel teşkil ediyor" ifadelerini kullandı. Gazze nüfusunun yüzde 96'sının gıda güvencesinden mahrum olduğunu belirten Borrell, bu durumu "dayanılmaz bir dehşet" olarak nitelendirdi.

Uluslararası Hukuk ve Siyasi Gerçeklik

Borrell, uluslararası hukuk kararlarının siyasi aktörlerin rehberi olması gerektiğini belirtti. "Hukuk ile gerçeklik arasındaki uçurum hiç bu kadar geniş olmamıştı. Bu durum, uluslararası toplumu harekete geçirmeyi zorunlu kılıyor", diyerek uluslararası toplumun harekete geçmesi gerektiğini belirtti.

İsrail'in İşgal Politikaları Üzerine Eleştiriler

Borrell, Uluslararası Adalet Divanı'nın İsrail'in Filistin topraklarındaki işgalinin hukuka aykırı olduğuna dair görüşlerine de değinerek, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, tarihsel nedenleri öne sürerek Batı Şeria'daki toprakların kendilerine ait olduğu iddiasını eleştirdi.

Suriye Üzerine Değerlendirmeler

Bir gazetecinin Suriye politikasıyla ilgili sorusuna yanıt veren Borrell, bazı üye ülkelerin Suriye politikasının gözden geçirilmesi gerektiğini talep ettiğini belirtti. Borrell, "Suriye rejimi ile ilgili olarak Rusya ve İran’a yakın olduklarını biliyoruz. Ancak Suriye halkının yararına olacak düzenlemeler için çaba göstermeye hazırız" dedi.