Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

ABD, Bangladeş'teki Protestoları Kınadı

ABD, Bangladeş'te yaşanan şiddet olaylarını kınayarak internet kesintileri konusunda endişelerini dile getirdi.

Yayın Tarihi: 23.07.2024 11:07
Güncelleme Tarihi: 23.07.2024 11:07

ABD, Bangladeş'teki Protestoları Kınadı

ABD'den Bangladeş'teki Protestolara Tepki

Amerika Birleşik Devletleri, Bangladeş'te yaşanan şiddet eylemlerini kınadı. Protestolar, 1971 Bağımsızlık Savaşı'na katılanların ailelerine ayrılan kamuda kontenjanların tartışılması sonucunda patlak verdi.

Dışişleri Bakanlığı Açıklama Yaptı

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller, Washington'daki basın toplantısında "Bangladeş'teki son şiddet eylemlerini kınıyoruz ve barışçıl toplanmalara olan güçlü desteğimizi yinelemek istiyoruz" dedi.

İnternet Kesintileriyle İlgili Endişeler

Miller, Bangladeş genelindeki internet ve mobil veri kesintileri hakkında endişelerini dile getirerek, Dakka yönetimine bunu düzeltmeleri için çağrıda bulundu.

Göstericilere Yönelik Harekete Geçme Emri Kınandı

Miller, göstericilere karşı "vur emri" verilmesini de kınayarak, bu emrin geri alınması çağrısında bulundu. Eş zamanlı olarak, gelişen demokrasilerde medya özgürlüğünün kritik bir öneme sahip olduğuna vurgu yaptı.

Protestoların Nedeni

Bangladeş'te, 21 Temmuz'da Yüksek Mahkeme, Bağımsızlık Savaşı'na katılanların ailelerine ayrılacak kontenjan oranını %30'dan %7'ye düşürdü. Kalan %93'lük dilimin ise liyakat esasına dayalı olarak tahsis edilmesi kararlaştırıldı. Bu kararın ardından tansiyon bir nebze düşse de, geçmişte yaşanan şiddet olayları endişe yaratıyor.

Hastane kaynaklarından edinilen bilgiye göre, protestolarda en az 143 kişinin yaşamını yitirdiği bildirilmiştir.