Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan İsrail'in Tutuklulara Yönelik Uyarı

ABD Dışişleri Bakanlığı, İsrail askerlerinin tutuklulara insanca davranması gerektiğini açıkladı.

Yayın Tarihi: 30.07.2024 22:55
Güncelleme Tarihi: 30.07.2024 22:55

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan İsrail'in Tutuklulara Yönelik Uyarı

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan İsrail'e Uyarı

ABD Dışişleri Bakanlığı, İsrail askerlerinin Gazze'den alıkonulan Filistinli tutuklulara yönelik cinsel işkence iddialarının ardından, İsrail'in tüm tutuklulara insanca davranması gerektiğini vurguladı.

Sözcü Yardımcısı Vedant Patel'den Açıklama

Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, günlük basın toplantısında, "Cinsel işkence haberleri derinden endişe verici. İsrail ve IDF (İsrail Savunma Kuvvetleri) tüm tutuklulara insancıl hukuka uygun, onurlu bir şekilde davranmaları gerektiğine dair net bir duruş sergiledik." dedi.

Araştırma Memnuniyetle Karşılandı

Patel, "Bu ciddi suistimal iddialarının İsrail ordusu tarafından soruşturulmasını memnuniyetle karşılıyoruz." ifadesini kullandı. Ancak, bu suçlamaların uluslararası bağlamda 'savaş suçu' oluşturup oluşturmayacağı sorusuna, "Bu konuda bir hukuk uzmanı değilim ama suçlamaların İsrail yasalarıyla uyumlu olmadığı düşüncesindeyim." yanıtını verdi.

Sde Teiman Gözaltı Merkezi'nde Yaşananlar

İsrail'in güneyinde bulunan Sde Teiman gözaltı merkezi, defalarca insanlık dışı muamele ve işkencelerle gündeme gelmiştir. New York Times gazetesinin haberine göre, bu merkeze getirilen Filistinli tutukluların günde 18 saate kadar gözleri bağlı ve elleri kelepçeli bir şekilde yerde oturtulduğu iddia edilmiştir. Bazı tutuklular, burada maruz kaldıkları işkenceleri serbest bırakıldıktan sonra dile getirmiştir.

Aşırı Sağcı Siyasetçilerin Tepkileri

Söz konusu cinsel işkence suçlaması üzerine 9 İsrailli askerin gözaltına alınacak olması, aşırı sağcı ulusalcı grupların askeri ülkelerine baskın düzenlemesine neden oldu. Bu durum, İsrail'de yoğun tartışmalara yol açmış durumda.