Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

ABD Hazine Bakanı Yellen, İkinci Çeyrek Ekonomik Verilerini Değerlendirdi

Janet Yellen, ABD ekonomisinin istikrarlı büyüme yolunda ilerlediğini açıkladı.

Yayın Tarihi: 25.07.2024 20:14
Güncelleme Tarihi: 25.07.2024 20:14

ABD Hazine Bakanı Yellen, İkinci Çeyrek Ekonomik Verilerini Değerlendirdi

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen Açıklamalarda Bulundu

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, ülke ekonomisinin yılın ikinci çeyreğinde %2,8 büyüdüğünü ve bunun ABD'nin "istikrarlı büyüme ve düşen enflasyon" yolunda ilerlediğini gösterdiğini ifade etti.

Brezilya'daki G20 Toplantısında Yaptığı Açıklamalar

Brezilya'daki G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları toplantısında konuşan Yellen, ABD'de açıklanan Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) verileri hakkında değerlendirmelerde bulundu. Yellen, "ABD GSYH'si 2023'te %3,1 oranında güçlü bir büyüme kaydetti ve yeni veriler, bu yılın ikinci çeyreğinde %2,8'lik bir büyümeye işaret ediyor. Bu durum, istikrarlı büyüme ve enflasyonun düştüğü bir yolda olduğumuzu doğruluyor." dedi.

Küresel Ekonomideki Etkiler

Yellen, ABD'nin "dikkate değer" ekonomik performansı sayesinde küresel ekonominin dirençli olduğunu belirtti. Ayrıca, ABD'de işsizlik oranının tarihsel olarak düşük bir seviyede seyrettiğini ve enflasyonun düşüş göstermeye devam ettiğini vurguladı.

Fiyat Artışlarına Dikkat Çekti

Yellen, birçok Amerikalı'nın halen yüksek fiyatlarla karşılaştığını ve bu nedenle konut, sağlık hizmetleri ve enerji gibi alanlarda maliyet baskılarını azaltmaya yönelik bir gündem oluşturduklarını kaydetti.

Jeopolitik Gelişmeler Üzerine Değerlendirmeler

Orta Doğu'daki çatışmalar hakkında bilgi veren Yellen, Hazine Bakanlığının insanlara yardım ulaştırma ve Batı Şeria ekonomisinin istikrarını sağlama konusuna odaklandığını aktardı. Yellen, İsrail'in bankalarının Filistin bankalarıyla işbirliğini sürdürmesini desteklediğini ancak bu işbirliğini güçlendirmek için muafiyetin bir yıl daha uzatılması gerektiğini belirtti.

Çin ile İlişkilerde Yeni Gelişmeler

Yellen, ABD'nin Çin ile sağlıklı bir ekonomik ilişki kurma çabalarının sürdüğünü belirterek, "Çin'e makroekonomik modelini ele alması için baskı yapmaya devam edeceğim." dedi. Bunun, dünya genelinde firmaların ve çalışanların sürdürülebilirliğine tehdit oluşturduğunu vurguladı.

Küresel Vergi Anlaşmaları Konusu

Brezilya'nın küresel milyarderlere %2 vergi uygulanmasına yönelik teklifi hakkında görüş bildiren Yellen, vergi politikasının küresel olarak koordine edilmesinin zorluğunu ifade ederek, "Bu konuda küresel bir anlaşmaya varmaya gerek görmüyoruz. Tüm ülkelerin vergilendirme sistemlerinin adil ve ilerici olmasını sağlamalıyız." şeklinde konuştu.