Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

ABD, Japonya ve Güney Kore Savunma Bakanları Güvenlik İşbirliğini Görüştü

Üç ülkenin savunma bakanları, güvenlik alanında işbirliği mutabakatı imzaladı ve Kuzey Kore'ye yönelik endişeleri dile getirdi.

Yayın Tarihi: 28.07.2024 11:36
Güncelleme Tarihi: 28.07.2024 11:36

ABD, Japonya ve Güney Kore Savunma Bakanları Güvenlik İşbirliğini Görüştü

ABD, Japonya ve Güney Kore Arasında Güvenlik İşbirliği

Amerika Birleşik Devletleri, Japonya ve Güney Kore savunma bakanları, güvenlik alanında üç taraflı işbirliğini geliştirmek amacıyla bir araya geldi. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Japonya Savunma Bakanı Kihara Minoru ve Güney Kore Savunma Bakanı Shin Won-sik, Japonya'nın başkenti Tokyo’da düzenlenen toplantıda önemli konuları ele aldı.

İşbirliği Mutabakatı İmzalandı

Pentagon'dan yapılan açıklamada, bakanların güvenlik alanındaki işbirliği konusundaki bağlılıklarını yinelediği belirtildi. Toplantı sırasında, Kore Yarımadası ve Hint-Pasifik bölgesindeki barış ve istikrara katkıda bulunma istekliliği dile getirildi. Austin, Shin ve Kihara, Kuzey Kore'nin nükleer ve füze tehditlerine karşı ortak çabalarına devam edeceklerini de vurguladı.

Kuzey Kore’ye Uyarı

Toplantıda, taraflar Kuzey Kore'nin nükleer çalışmalarını artırmasına ve balistik füze testlerine dair kaygılarını ifade ederek, Pyongyang yönetimine bu faaliyetleri durdurma çağrısında bulundular. Ayrıca, Rusya ve Kuzey Kore arasındaki askeri ve ekonomik işbirliğinin artması ile ilgili endişeler dile getirildi.

Çöp Balonu Gönderme Faaliyetleri

Austin, Shin ile gerçekleştirdiği ikili görüşmede, Kuzey Kore'nin çöp balonu gönderme faaliyetleri hakkında da görüşlerini paylaştı. Her iki bakan, Pyongyang yönetimine bu tür provokatif eylemleri derhal sonlandırma çağrısı yaptı. Güney Kore’deki Kuzey Koreli aktivistler, propoganda malzemeleri içeren balonları Kuzey Kore’ye göndermekteydi. Bunun üzerine, Kuzey Kore de 2000'den fazla çöp balonu göndermişti.

Bu bağlamda, güvenlik alanındaki işbirliği mutabakatının bilgi paylaşımı, danışma, üçlü eğitim ve savunma hedeflerini kapsadığı ifade edildi.