Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Afganistan'daki Dev Bakır Madeni Sahasında Çinli Şirket Faaliyete Geçti

Afganistan'ın Mes Aynek bakır madeni sahasında Çinli Metallurgical Group Corporation (MCC) çalışmalara başladı. Yatırım miktarı 3 milyar dolar.

Yayın Tarihi: 26.07.2024 00:14
Güncelleme Tarihi: 26.07.2024 00:14

Afganistan'daki Dev Bakır Madeni Sahasında Çinli Şirket Faaliyete Geçti

Afganistan'ın Mes Aynek Bakır Madeni

Afganistan, uzun bir bekleyişin ardından en büyük bakır madeninin faaliyetlerine başlamış bulunuyor. Başkent Kabil'in 40 kilometre güneybatısında yer alan Mes Aynek bakır madeni sahasında, Çinli Metallurgical Group Corporation (MCC) şirketi, gerekli hazırlık çalışmalarına start verdi.

Yatırım ve Kazı Çalışmaları

MCC, maden sahasına ulaşım için gerekli altyapı yol çalışmalarını gerçekleştirdikten sonra, bakır çıkarma işlemlerine başlayacak. İlk aşamada, yaklaşık 3 milyar dolarlık bir yatırım yapılması hedefleniyor. Ayrıca, kazı çalışmaları sırasında ortaya çıkabilecek tarihi eserler koruma altına alınacak.

Törenle Başlangıç

Çalışmaların başlaması, düzenlenen bir törenle duyuruldu. Törene Afganistan geçici hükümetinin üst düzey yöneticileri, Çin Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Li Kun ve Çin'in Kabil Büyükelçisi Cao Şing gibi önemli isimler katıldı. Konuşmalarda iki ülke arasındaki işbirliği ve dostluk mesajları verildi.

Madenin Önemi

Afganistan geçici hükümeti Maden ve Petrol Bakan Vekili Hidayetullah Bedri, Mes Aynek maden sahasının Afganistan için kritik bir ekonomik değer taşıdığını belirtti. 2008 yılında yapılan anlaşmanın ertelenme nedenleri arasında iç karışıklıklar yer alıyor.

Çin İlişkileri ve Yatırımlar

Afganistan geçici hükümetinin Başbakan Yardımcısı Molla Birader, yatırımcılar için güvenlik garantisi verdiklerini açıkladı ve uluslararası yatırımcıları Afganistan'a davet etti. 2022 yılında, Kabil ve Pekin arasında ticaret hacminin 1 milyar dolara çıktığını aktaran Büyükelçi Cao Şing, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin güçlendiğini vurguladı.

Stratejik İşbirliği

Çin, ABD'nin NATO güçlerinin Afganistan'dan çekilmesinin ardından ülke ile ilişkilerini güçlendirme çabasında. Kuşak ve Yol Girişimi çerçevesinde, Afganistan'ın maden zenginliklerinin işletilmesine ve ülkenin yeniden inşasına yönelik bir dizi projeye ilgi gösteriyor.

Son Gelişmeler

Çin, 2023 yılı başında Afgan yönetimiyle birlikte Amu Derya Havzası'ndan petrol çıkarmak için bir anlaşma yapmıştı. Ayrıca, Çin'in yeni Kabil Büyükelçisi Cao Şing, Afganistan geçici hükümeti ile ilişkileri pekiştirmek için göreve başladı. Bu durum, Pekin'in bölgesel istikrar ve ekonomik çıkarlarını koruma yönündeki kararlılığını ortaya koyuyor.