Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Afganistan Geçici Hükümeti, 14 Diplomat Misyonunu Tanımıyor

Afganistan hükümeti, Avrupa'daki 14 diplomatik misyonla ilişkisini keserek tüm işlemleri geçersiz saydı.

Yayın Tarihi: 30.07.2024 12:31
Güncelleme Tarihi: 30.07.2024 12:31

Afganistan Geçici Hükümeti, 14 Diplomat Misyonunu Tanımıyor

Afganistan Geçici Hükümeti'nden Yeni Açıklama

Afganistan'ın geçici yönetimi, çoğu Avrupa ülkelerinde bulunan 14 diplomatik misyonunu tanımadığını duyurdu. Bu durum, bu misyonlarda gerçekleştirilen diplomatik ve konsolosluk işlemlerinin kabul edilmeyeceği anlamına geliyor.

Afgan Dışişleri Bakanlığı'nın Açıklaması

Afganistan Dışişleri Bakanlığı, ülke dışında yaşayan Afgan vatandaşlarına yönelik yaptığı açıklamada, bu misyonların merkezi hükümet ile işbirliği yapmadığını belirtti. Bakanlık, özellikle Avrupa'daki temsilciliklerin defalarca merkezi yönetimle işbirliği yapmaları konusunda uyarıldığını kaydetti.

Misyonların İşleyişine Yönelik Uyarılar

Kabil yönetiminin, Londra, Berlin, Bonn yanı sıra Belçika, İsviçre, Avusturya, Fransa, İtalya, Yunanistan, Polonya, İsveç, Norveç, Kanada ve Avustralya'daki Afgan büyükelçilik ve konsolosluklarının işleyişinde merkezi yönetimle işbirliği yapmadığını vurguladı. Bu misyonlardaki tüm işlemlerin Afganistan Dışişleri Bakanlığı ve ilgili birimlerce onaylanmayacağı açıklandı.

Afgan Vatandaşlarına Çağrı

Açıklamada, Afgan vatandaşlarının ve yabancıların, konsolosluk işlemleri için diğer ülkelerdeki Afgan misyonlarını ziyaret etmeleri yönünde bir çağrı yapıldı.

Merkezi Yönetim ile Temsilcilikler Arasında İkilik

Afganistan'daki yönetim değişikliği 15 Ağustos 2021 tarihinde gerçekleşti. Bu tarihten sonra bazı ülkeler, yeni yönetimin temsilcilerini kendi ülkelerindeki Afgan misyonlarında kabul etmedi. Sonuç olarak, önceki yönetim tarafından atanan diplomatlar hala bazı misyonları yönetmeye devam ediyor ve bu durum merkezi yönetim ile ülke dışındaki Afgan misyonları arasında bir uyumsuzluk yaratıyor.