Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Ağır Çantaların Öğrencilere Zararları: Sırt ve Bel Ağrısı Riski

Öğrencilerin ağır çantaları sırt ve bel ağrısını artırıyor. Uzmanlar, doğru çanta seçimi ve hafif yük taşımanın önemine dikkat çekiyor.

Yayın Tarihi: 19.10.2024 10:30
Güncelleme Tarihi: 19.10.2024 10:30

Ağır Çantaların Öğrencilere Zararları: Sırt ve Bel Ağrısı Riski

Ağır Çanta Taşımak, Öğrencilerin Sırt ve Bel Sağlığını Tehdit Ediyor

Okulların açılmasıyla birlikte, ilkokul ve ortaokul öğrencileri sırt ve bel ağrısı şikayetleri ile karşı karşıya kalıyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Özgür Oktay Nar, bu konuda önemli bilgiler paylaşarak, çocukların çantalarının ağırlığının ve taşınma şeklinin sağlık üzerinde olumsuz etkiler yarattığını belirtti.

Çanta Seçimi Önemli

Öğrencilerin taşıdığı çantaların hacmi ve içeriği arttıkça, sırtlarına binen yük de artıyor. Bu durum, özellikle kamburluk ve bel ağrısı gibi sorunlara yol açabiliyor. Dr. Nar, “Çanta seçiminde öncelikle kol desteklerinin omuza tam oturması gerekiyor. Vücudun ön kısmına gelen kemerlerin bulunması da yük dağılımını dengelemekte faydalı olacaktır,” dedi.

Çanta Ağırlığına Dikkat Edilmeli

Uzman, çantanın ideal ağırlığının 5 kilogram olması gerektiğini ve 8 kilogramı geçmemesi gerektiğinin altını çizdi. Özellikle bazı çocukların çantaları 10 kilogram gibi ağır bir yükte taşıdığını ifade etti. Ortaokul düzeyindeki ders sayısının fazla olması sebebiyle, ders kitaplarının fasikül haline getirilmesinin yararlı olabileceğini belirtti.

Egzersiz ve Esneme Hareketleri

Öğrencilerin, bilgisayar ya da tahta gibi sabit noktalara uzun süre bakarken, boyun ve sırt kaslarının gerilebileceğine dikkat çekildi. Bu durumda, saat başı yapılan basit egzersizlerle harekete geçmenin önemli olduğu vurgulandı.

Büyüme Ağrıları ile Karıştırılmamalı

Ağır çantaların, bacak ağrılarına ve yürüme bozukluklarına neden olabileceği ifade edilirken, ailelerin çocuklardaki ağrıları büyüme ağrısıyla karıştırmaması gerektiği belirtildi. Büyüme ağrılarının, kasların ve kemiklerin büyüme bölgelerinde meydana geldiği, sırt ve bel bölgesinde değil, genellikle eklemlerin çevresinde ortaya çıktığı açıklandı.

Ailelere Tavsiyeler

Dr. Nar, ebeveynlere doğru çanta seçimi, doğru taşıma ve içeriğin ağırlığının ayarlanması konusunda uyarmanın yanı sıra, çocukların spora teşvik edilmesi gerektiğini önerdi. Ağrısı olan çocukların ise teneffüslerde esneme hareketleri yaparak ağrılarını azaltmaları gerektiğini ifade etti.

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr. Dr. Özgür Oktay Nar, AA muhabirine konuya ilişkin açıklamada...

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr. Dr. Özgür Oktay Nar, AA muhabirine konuya ilişkin açıklamada bulundu.