Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Aile Hekimleri Erken Teşhis ve Hastanelerin Yükünü Hafifletiyor

Kastamonu'da aile hekimleri, hastanelerin yükünü azaltmanın yanı sıra erken teşhis konusunda da önemli bir rol üstleniyor.

Yayın Tarihi: 24.08.2024 12:01
Güncelleme Tarihi: 24.08.2024 12:01

Aile Hekimleri Erken Teşhis ve Hastanelerin Yükünü Hafifletiyor

Aile Hekimleri Sağlık Sisteminde Önemli Bir Rol Oynuyor

Kastamonu'daki aile sağlığı merkezleri, son 6 ayda gerçekleştirdikleri 800 bin başvuru ile hastanelerin yükünü önemli ölçüde hafifletiyor. Sağlık Bakanlığı tarafından 2005 yılında hayata geçirilen aile sağlığı merkezi uygulamaları, kanser tarama, aşılamalar, kronik hastaların takibi gibi pek çok sağlık hizmeti sunarak toplum sağlığına katkıda bulunuyor.

Erken Teşhisle Hayatlar Kurtuluyor

Kastamonu genelindeki aile sağlığı merkezleri, son altı ayda yapılan taramalar sonucunda 13 kişinin meme kanseri, 8 kişinin kolon kanseri ve 9 kişinin ise rahim ağzı kanseri teşhisini koydu. Erken teşhis edilen hastaların tedavilerine hemen başlandı, bu da toplumda ciddi bir fark yarattı.

Geniş Kapsamlı Hizmetler Sunuluyor

Aile sağlığı merkezlerinde sunulan hizmetler arasında, poliklinik, enjeksiyon, pansuman, tetkik ve tahlil gibi işlemler yer alıyor. Ayrıca, 15-49 yaş arasındaki kadınlar, gebe ve lohusa takipleri ile bebek ve çocuk sağlığı gibi hizmetlerle de hastanelerin yükü hafifletiliyor.

Sağlık Müdürü Derdiyok Açıklamada Bulundu

İl Sağlık Müdürü Çağdaş Derdiyok, aile hekimliği sisteminin 2005 yılında Düzce'de pilot il olarak başladığını belirterek, Kastamonu'da 2008 yılında uygulamaya geçildiğini ifade etti. Derdiyok, "Aile hekimi, kişinin kendisinden sonra sağlık problemlerini bilen ilk kişidir. Koruyucu sağlık hizmetlerinin burada devreye girmesi, sağlık danışmanı olmamızın altında yatan amacımız." dedi.

Aile Hekimlerinden Hastalar İçin Rehberlik

Karamuklar Aile Sağlığı Merkezinde görevli Dr. Murat Bulut, hastalara rehberlik ettiklerini ve hastalıklar öncesinde kişilere ulaşarak erken müdahale sağladıklarını aktardı. Bulut, aile hekiminin önerilerinin kritik olduğunu vurgulayarak, "Öncelikle aile hekiminize başvurun, fikirlerini alın ve sağlık sorunlarınızı onun rehberliğinde çözmeye çalışın." şeklinde konuştu.

Kastamonu'da son 6 ayda 800 bin başvurunun olduğu aile sağlığı merkezleri, hastanelerin yükünü...

Kastamonu'da son 6 ayda 800 bin başvurunun olduğu aile sağlığı merkezleri, hastanelerin yükünü alıyor.

Kastamonu'da son 6 ayda 800 bin başvurunun olduğu aile sağlığı merkezleri, hastanelerin yükünü...

Kastamonu'da son 6 ayda 800 bin başvurunun olduğu aile sağlığı merkezleri, hastanelerin yükünü alıyor.