Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Akademisyenler Bozova Fayı'nın Gizemini Çözmeye Çalışıyor

Bozova Fayı üzerinde gerçekleştirilen araştırmalar, depremlerin geçmişini ve geleceğini anlamak için büyük önem taşıyor.

Yayın Tarihi: 22.07.2024 18:30
Güncelleme Tarihi: 22.07.2024 18:30

Akademisyenler Bozova Fayı'nın Gizemini Çözmeye Çalışıyor

Akademisyenlerden Bozova Fayı Araştırması

Şanlıurfa ile Adıyaman arasında uzanan Bozova Fayı'nın incelenmesi, İçişleri, Enerji ve Tabii Kaynaklar ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlıkları tarafından desteklenen bir proje ile gerçekleşiyor. TÜBİTAK tarafından yürütülen çalışmalara, 10 akademisyen katılıyor ve bu ekip, 5 ayrı bölgede yürütülen kazılarla fayın yapısını araştırıyor.

Proje Detayları

AFAD ve Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan "Türkiye Diri Faylarının Paleosismolojik Özelliklerinin Belirlenmesi" isimli projede, jeoloji mühendislerinin de da yer aldığı 10 kişilik akademik ekip, yaklaşık 4 metre derinliğinde ve 12 metre uzunluğundaki hendeklerde incelemelerde bulunuyor.

Bilimsel Çalışmalar ve Önemi

Dokuz Eylüllü akademisyenlerden Doç. Dr. Sümer, yaptığı açıklamada, fay hattının yakından takip edildiğini dile getirdi. "Yaklaşık 20 yıldır depremler üzerine çalışmalar yapıyorum" diyen Sümer, bu projenin kapsamını ve önemini vurgulayarak, "Dünyanın en büyük paleosismolojik projelerinden biri, yaklaşık 25 farklı kuruldan 100'ü aşkın bilim insanı ile yürütülüyor" ifadelerini kullandı.

Bozova Fayı'nın Geleceğine Dair Bilgiler

Sümer, Bozova Fayı'nın, Atatürk Barajı'na yakın bir konumda bulunmasının önemli olduğunu belirterek, "Bu fay 55 kilometre uzunluğunda ve 7 büyüklüğüne kadar deprem üretebilir. Biz de bu fayın geçmişine dair bilgileri elde etmeye çalışıyoruz" diye konuştu.

Çalışmaların Sonuçları ve Güvenlik Önlemleri

Sümer, Kahramanmaraş depremlerinin ardından Bozova Fayı hakkında gerçek dışı spekülasyonların yapıldığını kaydederek, "Atatürk Barajı’nın bendi, bu fay hattı tarafından kesilmiyor. Bu bizim için büyük bir güvenlik sağlıyor" dedi. Projenin tamamlandığında eylem planlarının yapılacağını belirtti.

Projenin Kadrosu

Ayrıca, Prof. Dr. Çağlar Özkaymak, Prof. Dr. Volkan Karabacak ve Dr. Çiğdem Tepe gibi alanında uzman akademisyenler de projede yer alıyor.