Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Akademisyenlerden Kanserle Mücadelede Önemli Patent

Amasya, Gaziantep ve Turgut Özal Üniversitelerinden akademisyenler, kanserli hücrelerle mücadelenin yeni yolunu buldu.

Yayın Tarihi: 20.08.2024 14:39
Güncelleme Tarihi: 20.08.2024 14:39

Akademisyenlerden Kanserle Mücadelede Önemli Patent

Akademisyenlerden Kanserle Mücadelede Önemli Bir Buluş

Amasya Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi ve Turgut Özal Üniversitesi bünyesindeki bilim insanları, kanserli hücrelerle mücadelede dikkat çekici bir çalışmaya imza atarak, bu alandaki yeni bir sentez için patent aldılar.

Çalışmanın Detayları

Projenin liderliği Amasya Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Kimya ve Kimyasal İşleme Teknolojileri Bölümü'nden Prof. Dr. Ayşe Şahin Yağlıoğlu, Gaziantep Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi'nden Prof. Dr. Emine Elçin Emre ve Turgut Özal Üniversitesi'nden Dr. Öğr. Üyesi Bedriye Seda Kurşun Aktar tarafından gerçekleştirildi. Araştırma, "kanserli hücrelerdeki heterosiklik kalkon sentezi" üzerine yoğunlaştı.

Patent Süreci ve Buluşun Önemi

Türk Patent ve Marka Kurumu, buluşu "Kanser Hücre Hatlarındaki Antikanser Aktiviteleri İçin Bir Heterosiklik Kalkon Sentezi" başlığı altında tescilledi. Yağlıoğlu, kanserin, hücrelerin kontrolsüz bir şekilde bölünmesi sonucu ortaya çıktığını ve hala gelişmiş ülkelerde en yaygın ölümcül hastalıklar arasında yer aldığını belirtti.

Daha Etkili Tedavi Seçenekleri Arayışı

Yağlıoğlu, günümüzde kanser türlerindeki artışın, kemoterapötik ilaçlara olan ihtiyacı artırdığını vurguladı. "Literatürde kanserle mücadelede henüz yüzde 100 etkili bir ilaç bulunmadı ve tümör hücreleri tedaviye direnç geliştirebiliyor. Bu sebeplerle daha güvenli ve etkin antikanser moleküllerine ihtiyaç duyuluyor." diyerek mevcut durumun ciddiyetine dikkat çekti.

Kalkonların Önemi

Doğal kaynaklarda bulunan flavonoidlerin bir alt grubu olan kalkonlar, antibakteriyel, antifungal ve antioksidan gibi farklı farmakolojik aktivitelere sahiptir. Sentezlenen bileşikler, insan prostat kanseri (PC3) ve rahim kanseri (HeLa) hücreleri üzerinde önemli antikanser etkileri göstermiştir.

Amasya Üniversitesi'nden yapılan yazılı açıklamada, ekip ve hocanın başarıları tebrik edilerek, çalışmanın devamının beklendiği ifade edildi.

Amasya Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi ve Turgut Özal Üniversitesinden akademisyenlerin...

Amasya Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi ve Turgut Özal Üniversitesinden akademisyenlerin kanserli hücrelerle mücadeledeki sentez çalışması patent aldı. Amasya Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Kimya ve Kimyasal İşleme Teknolojileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Şahin Yağlıoğlu, açıklamalarda bulundu.