Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Akıllı Tarım Teknolojileri ile Verimlilik Artışı

Akıllı tarım teknolojileri, çiftçilere verim artışı ve maliyet tasarrufu sağlıyor.

Yayın Tarihi: 25.11.2024 12:32
Güncelleme Tarihi: 25.11.2024 12:32

Akıllı Tarım Teknolojileri ile Verimlilik Artışı

Akıllı Tarım Teknolojileri ile Tarımda Verimlilik

Prof. Dr. Mehmet Topakcı, Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümünde öğretim üyesi olarak akıllı tarım uygulamalarının faydalarını vurguladı. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nde düzenlenen bir çalıştayda konuşan Topakcı, bu teknolojilerin üreticilere önemli avantajlar sunduğunu belirtti.

Dünyada Tarımsal Alanların Daralması

Dünya nüfusunun hızla artmasıyla birlikte tarımsal alanların daraldığını ifade eden Topakcı, bu durumun akıllı tarım teknolojilerini kullanma gerekliliğini ortaya çıkardığını söyledi. "Mevcut tarım alanlarında etkin ve verimli üretim yapmak için akıllı teknolojilere ihtiyaç var," dedi.

Akıllı Tarım Teknolojilerinin Önemi

Topakcı, kimyasal ilaç ve gübre kullanımının azaltılmasına yönelik dünya genelinde yapılan çalışmalara dikkat çekti. Özellikle Avrupa Birliği hedefleri arasında, 2030 yılı itibarıyla pestisit kullanımının %50 ve gübre kullanımının %30 azaltılması gerektiğini kaydetti.

İklim Değişikliği ile Mücadele

İklim değişikliğinin üreticileri verim kaybına uğrattığını belirten Topakcı, Türkiye'de tarımda dijital teknolojilerin benimsenmesi ile iş gücü, zaman ve maliyet tasarrufu sağladığını ifade etti. “Otomatik dümenleme sistemleri ve insansız hava araçları gibi teknolojilerle, çiftçiler verimliliklerini artırabiliyorlar,” şeklinde konuştu.

Geleneksel Üretim Alışkanlıklarını Değiştirmek Gerek

Topakcı, geleneksel tarım yöntemlerinden vazgeçilmesi gerektiğini belirtti. Mevcut geleneksel anlayışta her yere aynı miktarda kimyasal ve gübre uygulandığını, ancak akıllı tarım ile değişken oranlı gübrelemenin ve ilaçlamanın daha etkili olduğunu vurguladı. "Akıllı tarım teknolojileri sayesinde girdileri daha düzenli şekilde kullanabiliyoruz," dedi.

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Bölümünün ev...

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Bölümünün ev sahipliğinde düzenlenen "Türkiye'de Bitki Koruma Uygulamalarında İnsansız Hava Araçları Kullanımı ve Zorluklar" konulu çalıştay için Tekirdağ'a gelen Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Topakcı, AA muhabirine açıklamalarda bulundu.