Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Alıç ve Üvez Meyvelerinin Bilinçsiz Tüketimi Sağlık Tehditi Oluşturuyor

Alıç ve üvez meyvelerinin çekirdekleri tehlikeli kitlelere yol açabiliyor. Doğru tüketim önemi vurgulanıyor.

Yayın Tarihi: 20.10.2024 13:03
Güncelleme Tarihi: 20.10.2024 13:03

Alıç ve Üvez Meyvelerinin Bilinçsiz Tüketimi Sağlık Tehditi Oluşturuyor

Alıç ve Üvez Meyveleri Dikkatle Tüketilmeli

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Namık Özkan, alıç ve üvez meyvelerinin bilinçsiz tüketilmesi durumunda tehlikeli sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çekti.

Mide ve Bağırsak Sorunları

Prof. Dr. Özkan, meyvelerin yeterince çiğnenmeden ve çekirdekleriyle bir arada yenilmesi halinde mide ve bağırsaklarda kitlelere (bezoar) dönüşebileceğini ifade etti. Bu durumun, hastalarda şiddetli karın ağrısına, bulantıya ve kusmaya sebep olabileceğini belirtti. Sindirim Sistemi Üzerindeki Etkisi

Bu meyvelerin antioksidan içeriği ile kalp damar sağlığına faydalı olduğunu belirten Özkan, sindirim sisteminin sağlıklı çalışması açısından da yararlı olduğunu ekledi. Ancak, bu özelliğinin yanı sıra aşırı tüketim ve yanlış tüketim biçimlerinin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurguladı.

Erken Müdahalenin Önemi

Meyvenin, mideden bağırsaklara geçmesi durumunda yaşanabilecek tehlikeler arasında, bağırsaklarda tıkanıklıklara ve düğümlenmelere yol açabileceğine, bu durumun erken müdahale edilmediği takdirde bağırsak delinmelerine neden olabileceğine dikkat çekti. Bu tür vakalarda cerrahi müdahalenin kaçınılmaz olabileceği belirtiliyor.

Tüketimde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Özkan, özellikle karın ameliyatı geçiren, yaşlı veya diş problemi olan kişilerin bu meyveleri mümkün olduğunca az tüketmeleri gerektiğini vurguladı. Ayrıca, alıç ve üvez meyvelerinin ağustos, eylül ve ekim aylarında pazar ve manavlarda sıklıkla bulunduğunu hatırlattı.

Sonuç

Alıç ve üvez meyvelerinin, iyi çiğnenmesi ve çekirdeklerinin çıkarılması halinde sağlık üzerindeki olumsuz etkilerinin önlenebileceği ifade edildi.

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (TOGÜ) Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Bölüm Başkanı...

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (TOGÜ) Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Namık Özkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, alıç ve üvez meyvelerinin antioksidan içeriği dolayısıyla kalp damar sağlığı açısından faydalı olduğunu belirtti.