
Anadolu’da Bakırın Tarihi Değişiyor
Kocaeli Üniversitesi Arkeometri Çalışma Grubu, 2018-2023 yılları arasında Güneydoğu Anadolu’daki Yukarı Dicle Vadisi’nde yürütülen kazılarda oldukça ilginç bulgulara ulaştı. Bu bulgular, Anadolu’da bilinen bakır işleme tarihinin, 3 bin yıl öncesine dayandığını ortaya koydu.
Gre Fılla Höyüğü’ndeki Kazılar
Gre Fılla Höyüğü kazılarında, milattan önce 5 bin yıllarına tarihlenen bakır işleme tekniklerinin, bilinenden çok daha erken dönemlerde uygulandığı belirlendi. Bu çalışmalara Prof. Dr. Ayşe Tuba Ökse bilimsel danışmanlık yaparken, kazılar Diyarbakır Müze Müdürlüğü öncülüğünde gerçekleştirildi.
Metalürjik Faaliyetlerin Erken Dönemi
Bu sahada yapılan keşifler, neolitik döneme ait yerleşimlerin erken metal üretim faaliyetlerine ev sahipliği yaptığını gösteriyor. Doç. Dr. Üftade Muşkara, bu bulguların adına “Son avcı-toplayıcılar tarafından erken bakır üretimi” başlıklı bir makale kaleme aldıklarını belirtti.
Uzmanların Birleşimiyle Yeni Yaklaşımlar
Arkeologlar, kimyagerler ve mühendislerden oluşan ekip, metal işleme tekniği ve malzeme analizi üzerine geniş çaplı araştırmalar yaptı. Doç. Dr. Mustafa Burak Telli ve Prof. Dr. Seda Karayünlü Bozbaş gibi alanlarında uzman isimlerin katkılarıyla, bölgedeki bakır işleme faaliyetlerinin günümüzden 10 bin yıl öncesine kadar uzandığı sonucuna ulaşıldı.
İlk Bakır İşleme Denemeleri Trabzon Kökenli
Muşkara, kazılardan elde ettikleri verilerle, Gre Fılla'da bulunan bakırın kökeninin şaşırtıcı bir şekilde Trabzon olduğunu belirtti. Bu durum, Anadolu'da bakır işleme sürecinin çok daha önce başladığını gösteriyor.
Bir Arkeolojik Çalışmanın Çeşitli Boyutları
Doktora düzeyindeki çok disiplinli araştırmalar, arkeolojik buluntuların kimyasal yapısını anlamak üzere uygulandı. Doç. Dr. Ayşin Konak, analizlerin ayrıntılı bir şekilde gerçekleştiğini, bu sürecin doğanın gözlemlenmesinde ne denli önemli öncüller sunduğunu ifade etti.
Yürütülen çalışmalar, tarih öncesi dönemlerde insanlığın bilim ve teknolojiyi nasıl geliştirdiğini daha iyi anlamamıza yardımcı oluyor.
Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Arkeometri Çalışma Grubu, Anadolu'da milattan önce 5 bin yılları olarak bilinen bakırın eritme ve dökme işleminin Gre Fılla Höyüğü kazılarıyla bilinenden 3 bin yıl daha önce, MÖ 8 bin civarlarında yapıldığını tespit etti.
Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Arkeometri Çalışma Grubu, Anadolu'da milattan önce 5 bin yılları olarak bilinen bakırın eritme ve dökme işleminin Gre Fılla Höyüğü kazılarıyla bilinenden 3 bin yıl daha önce, MÖ 8 bin civarlarında yapıldığını tespit etti.