Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Ankara'da Gagauzça-Gagauzça Sözlüğü Tanıtıldı

Ankara'da Gagauz Türkçesi için yapılan yeni sözlüğün tanıtımı ve önemi hakkında bilgiler sunuldu.

Yayın Tarihi: 13.09.2024 19:35
Güncelleme Tarihi: 13.09.2024 19:35

Ankara'da Gagauzça-Gagauzça Sözlüğü Tanıtıldı

Ankara’da Gagauzça-Gagauzça Sözlük Tanıtıldı

Gagauz Türkçesi'nin detaylı açıklamalarını içeren "Gagauzça-Gagauzça Sözlük" başkent Ankara'da tanıtıldı. Bu önemli etkinlik Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) tarafından organize edildi.

Tanıtım Etkinliği

Etkinliğin açılış konuşmasını yapma onuruna sahip TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Sayit Yusuf, Moldova Parlamentosu Milletvekili İvanna Köksal başkanlığındaki bilim insanları heyetinin hazırladığı ve Moldova Dostluk Derneği tarafından yayımlanan sözlükle ilgili değerli bilgiler sundu.

Yusuf, etkinliğin ardından Gagauz Yeri'ni tanıtan kısa bir film gösterimini izleyicilere sundu ve Genel Sekreter Sultan Raev'in selamlarını iletti. Ayrıca, "Dünyayı tanıma aracımız olan dilimizi öncelikli olarak korumalıyız" diyerek, Gagauz kültürünü yaşatmanın önemine vurguda bulundu ve İvanna Köksal’a teşekkürlerini iletti.

Moldova Milletvekili Köksal’ın Mesajı

Moldova Parlamentosu Milletvekili İvanna Köksal, "Ana dil" temalı bir şiir ile konuşmasına başlayarak, dili vasıtasıyla dünyayı tanımanın kendisini hayatta bulunduğu noktaya getirdiğini ifade etti. Gagauzça'nın UNESCO'nun tehdit altındaki diller listesine girdiğini belirterek, "Okul müfredatlarımızı zenginleştirmeliyiz; çocuklarımıza dilimizi sevdirmeliyiz" dedi.

Bilimsel Değer ve Kültürel Etkinlikler

Toplantıda birçok konuşmacı, sözlüğün bilimsel önemine değinirken, Şahsenem ve Cem Gürdal sahne alarak etkinlikte duygu dolu bir mini konser verdi. Konserin ardından plaket takdimi gerçekleştirilerek etkinlik sona erdi.

Sözlüğün Önemi

"Gagauzça-Gagauzça Sözlük", Gagauz dili üzerine yapılan ilk bilimsel çalışmadır. Yaklaşık 10 bin kelimeyi açıklayan sözlük, Gagauz dilinin korunması ve gelecek nesillere aktarılması açısından büyük bir adım niteliği taşımaktadır.

Gagauz Türkçesi'nin açıklamalarıyla yer aldığı "Gagauzça–Gagauzça Sözlük" başkentte...

Gagauz Türkçesi'nin açıklamalarıyla yer aldığı "Gagauzça–Gagauzça Sözlük" başkentte tanıtıldı.