
Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı
Ankara Üniversitesi'nde (AÜ) Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında önemli bir sempozyum düzenlendi. Etkinlik, AÜ Cebeci Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde gerçekleştirildi.
Uzmanlar Bilgilendirdi
Sempozyumun moderatörlüğünü üstlenen AÜ Cebeci Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Tanıl Kendirli ve AÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ruhşen Aytaç, katılımcılara rahim ağzı kanseri hakkında bilgi verdi.
Kanserin Önlenebilirliği
AÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yakup Kumtepe, bu hastalığın virüs yoluyla bulaştığını ve genç yaşlarda ortaya çıktığını belirtti. Kumtepe, “Amacımız farkındalık yaratmak ve korunma yolları hakkında bilgi vermek. Bu toplantıdan sonra HPV aşısının ulusal aşı programına alınma ihtimali var.” dedi.
Erken Teşhis ve Tarama Önemli
Kumtepe, rahim ağzı kanserinin tarama ve erken teşhisle önemli ölçüde önlenebileceğine vurgu yaptı. “Maalesef ileri evreye gelmedikçe belirti vermiyor. Bu nedenle düzenli taramalar yapmak hayati önem taşıyor.” şeklinde konuştu.
Aşı ve Tarama Yöntemleri
Prof. Dr. Salih Taşkın ise, hastalıktan korunmanın birincil yolunun HPV aşıları olduğunu belirtti. “Aşamaların 9-14 yaş aralığında yapılması, ilerisi için koruyuculuğu arttırır,” dedi. Ayrıca, Türkiye'nin HPV DNA tarama programına geçen ilk ülke olduğunu ve 30-65 yaş arası bireylere yapılan ücretsiz taramaların hastalığın teşhisinde çok etkili olduğunu vurguladı.
Taşkın, aileler için aşıyı gündemlerine almalarını önererek, “Ulusal aşı programına alınması gerektiğini düşünüyorum,” dedi.
Ankara Üniversitesi (AÜ) Cebeci Araştırma ve Uygulama Hastanesinde, Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında sempozyum düzenlendi.
Ankara Üniversitesi (AÜ) Cebeci Araştırma ve Uygulama Hastanesinde, Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında sempozyum düzenlendi.