
Ardahan Üniversitesi Kavılca Buğdayını Yeniden Yetiştiriyor
Ardahan Üniversitesi, 13 bin yıllık ata tohumu kavılca buğdayını kampüs arazisinde yeniden yeşertmeyi başardı.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından yayımlanan açıklamada, 2021'den itibaren yaklaşık 600 çiftçiye bu ürünün yetiştirilmesi için eğitim ve destek verildiği belirtildi.
Projenin Detayları
Üniversitenin kampüsündeki 100 dönüm arazide ekilen kavılca buğdayından elde edilen un, gastronomi ve mutfak sanatları bölümü akademisyenleri tarafından çeşitli ürünlere dönüştürülmektedir. Ayrıca, buğdaydan makarna, erişte ve bulgur gibi ürünlerin üretimi için bir tesis kuruldu.
Erol Özvar’ın İfadeleri
YÖK Başkanı Erol Özvar, yükseköğretim kurumlarının bölge gelişimine katkı sağlama misyonunu vurgulayarak, Ardahan Üniversitesinin çalışmalarının büyük önem taşıdığını belirtti: "Bölgesel kalkınmanın lokomotifi olan üniversitelerimizden, tarım alanında yenilikçi uygulamalar geliştirmelerini istiyoruz."
Ardahan Üniversitesi'nden Mesajlar
Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Biber, ata yadigarı kavılca buğdayına sahip çıkma görevlerini önemle vurguladı. "Buğdayımızın bölgeye kazandırılması, yerli ve tarihi özellikteki buğdayımıza değer katacaktır."
Kavılca buğdayı proje yürütücülerinden Prof. Dr. Mehmet Arslan, bölgesel iklim koşullarına uygun buğdaya katma değer kazandırmayı amaçladıklarını kaydetti. Ayrıca, Gıda İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Akif Göktuğ, buğdayın sağlık açısından önemi üzerinde durarak, "Karbonhidrat oranı düşük, protein değeri yüksek kavılca buğdayı sağlığımız için son derece önemli." ifadelerini kullandı.
Ardahan Üniversitesi tarım alanında bölgeye özgü 13 bin yıllık ata tohumu kavılca buğdayını kampüs arazisinde yeniden yeşerterek ekim ve hasadını gerçekleştiriyor.
Ardahan Üniversitesi tarım alanında bölgeye özgü 13 bin yıllık ata tohumu kavılca buğdayını kampüs arazisinde yeniden yeşerterek ekim ve hasadını gerçekleştiriyor.