Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Astım ve KOAH Hastalarına Sıcak Hava Uyarısı

Sağlık Bakanlığı astım ve KOAH hastalarını sıcak havalarda dikkatli olmaya çağırdı. Riskleri azaltmak için öneriler paylaşıldı.

Yayın Tarihi: 26.07.2024 12:37
Güncelleme Tarihi: 26.07.2024 12:37

Astım ve KOAH Hastalarına Sıcak Hava Uyarısı

Sağlık Bakanlığı'ndan Önemli Uyarı

Sağlık Bakanlığı, astım ve Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) bulunan bireyler için sıcak hava koşullarında dikkatli olmaları gerektiğini duyurdu.

Açık Hava Riski

Bakanlık, güneş ışınlarının en etkili olduğu saatlerin 10:00-16:00 arası olduğunu hatırlatarak, bu saatlerde açık havada bulunmaktan kaçınılmasını önerdi.

Nem oranının yükseldiği dönemlerde dışarı çıkılması gerekiyorsa serin ve gölge alanların tercih edilmesi gerektiği vurgulandı.

Aşırı Sıcakların Etkisi

Aşırı sıcakların astım ve KOAH hastalarında nefes darlığı, öksürük ve balgam miktarında artışa neden olabileceği açıklandı.

Yüksek sıcaklıkta ağızdan nefes almak solunum yolu hücrelerinin aşırı su kaybetmesine yol açarak, hassasiyeti artırmaktadır. Bu durum, nefes darlığı ataklarını tetikleyebilir.

Önerilen Tedbirler

Nem oranı yüksek ortamlardan kaçınılması, ortamların nem ve sıcaklık düzeylerinin dengede tutulması, polen alerjisi olan hastaların dışarıda maske takması gibi önlemler önerildi.

Hastaların ayrıca sağlıklı beslenmeye dikkat etmeleri, yeterli miktarda su tüketmeleri ve aşırı fiziksel aktivitelerden kaçınmaları tavsiye edilmiştir.

İletişim ve Destek

Aile üyelerinin astım veya KOAH hastası yakınlarıyla düzenli iletişimde olmaları, sağlık durumlarının izlenmesi açısından kritik bir öneme sahiptir.