Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Avrupa Parlamentosu'ndan İsrail'e Yönelik Politika Değişikliği Çağrısı

20 milletvekili, Uluslararası Adalet Divanı kararına dayanarak AB'nin İsrail politikasını gözden geçirmesini istedi.

Yayın Tarihi: 25.07.2024 15:21
Güncelleme Tarihi: 25.07.2024 15:21

Avrupa Parlamentosu'ndan İsrail'e Yönelik Politika Değişikliği Çağrısı

Avrupa Parlamentosu'ndan İsrail Politikasına Yeni Bakış

Avrupa Parlamentosu'ndaki (AP) çeşitli siyasi gruplardan oluşan 20 milletvekili, İsrail'in işgalinin uluslararası hukuk açısından yasadışı olduğunu belirten Uluslararası Adalet Divanı (UAD) kararını referans alarak, Avrupa Birliği'nin (AB) İsrail'e karşı politikalarında köklü değişiklik yapılması gerektiğini vurguladı.

Tineke Strik'ten Açıklama

Yeşiller grubunun Hollandalı milletvekili Tineke Strik, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'e hitaben, 20 meslektaşının imzasını taşıyan bir mektup gönderdiğini duyurdu. Strik, "UAD'nin İsrail'in işgali konusundaki tarihi kararı, AB'nin politika değişikliğine olan ihtiyacını açıkça ortaya koymaktadır," ifadelerini kullandı.

UAD Kararı Ne Anlama Geliyor?

Milletvekilleri, UAD kararının çığır açıcı olduğunu ve AB'nin acilen harekete geçmesi gerektiği konusunda birleşti. Mektupta, UAD'nin, İsrail'in işgal altındaki topraklarda yaptığı ihlalleri detaylı bir şekilde açıkladığı belirtildi. "Mahkeme, İsrail'in işgal altındaki toprakların büyük kısmını yasa dışı bir şekilde ilhak ettiğini belirtti," denildi.

Ticari İlişkilerin Gözden Geçirilmesi Gerekiyor

Mektupta ayrıca, UAD'nin uluslararası hukukun göz ardı edilmemesi gerektiğini ve devletlerin İsrail'in işgal ettiği topraklarla ilgili yasa dışı ticari ilişkilerden kaçınması gerektiğini vurguladığı aktarıldı. 20 milletvekili, bu konuyla ilgili AB politikasının güncellenmesini ve işgal altındaki topraklarla ilgili ticaretin yasaklanmasını talep etti.

İspanya ve İrlanda'nın Ortak Çağrısı

İspanya ve İrlanda, AB-İsrail Ortaklık Anlaşması'nın bir an önce gözden geçirilmesi gerektiğini ifade etti. Anlaşmanın 2. maddesi, tarafların insan haklarına ve demokratik değerlere saygı göstermesini şart koşuyor. Anlaşma, uzun süredir bu yükümlülüklerin ihlal edildiğini iddia eden bazı AB üyeleri tarafından da sorgulanmakta.

UAD'nin İzlenimleri ve İlgili Duruş

UAD'nin lideri Nawaf Salam tarafından yapılan açıklamalar, işgal altındaki Filistin topraklarının "tek bir bölgesel birim" olarak tanımlandığını ve tüm dünyadaki hükümetlerin bu topraklardaki İsrail varlığını tanımama yükümlülüğü taşıdığını ortaya koydu. Salam, ayrıca İsrail'in işgalini sonlandırmasını bir an önce sağlaması gerektiğinin altını çizdi.