Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Avustralya'dan Venezuela'ya Seçim Şeffaflığı Çağrısı

Avustralya, Venezuela'yı 28 Temmuz seçim sonuçlarını şeffaf bir şekilde paylaşmaya davet etti.

Yayın Tarihi: 30.07.2024 12:00
Güncelleme Tarihi: 30.07.2024 12:00

Avustralya'dan Venezuela'ya Seçim Şeffaflığı Çağrısı

Avustralya'dan Venezuela'ya Şeffaflık Çağrısı

Avustralya, Venezuela hükümetine 28 Temmuz'da gerçekleştirilen devlet başkanlığı seçim sonuçlarının detaylarını açıklama çağrısında bulundu. Bu talep, seçimlerin "şeffaflık ve hesap verebilirlik" adına yapılması gerektiği vurgusu ile yapıldı.

Dışişleri Bakanlığından Açıklama

Avustralya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, Venezuela'daki seçimlerin halkın iradesini yansıtması önemine dikkat çekildi.

"Venezuela'da özgür ve adil seçimlerin gerçekleştirilmesi için demokrasiye barışçıl bir şekilde dönüşü destekliyoruz," denilen açıklamada, "Yetkilileri, tüm seçim merkezleri için ayrıntılı sonuçları yayınlamaya davet ediyoruz" ifadesi yer aldı.

Toplanma ve İfade Özgürlüğü Çağrısı

Açıklamada, Venezuelalı yetkililerin toplanma ve ifade özgürlüğüne tam saygı göstermeleri gerektiği ifade edildi.

Seçim Sonuçları Üzerine Tartışmalar

Venezuela Seçim Konseyi, Devlet Başkanı Nicolás Maduro'nun 28 Temmuz seçiminde %51,20 oy alarak 3. kez başkan seçildiğini duyurmuştu. Ancak muhalefet koalisyonu Birleşik Demokratik Platform (PUD), sonuçları kabul etmediklerini açıkladı.

Seçim sonuçlarına itiraz eden birçok kişi, hileli olduklarını öne sürerek sokaklara çıkmış ve polisle çatışmalara girmiştir.

Latin Amerika Ülkelerinden Tepkiler

Arjantin, Şili, Kosta Rika, Peru, Panama, Dominik Cumhuriyeti ve Uruguay, Venezuela'daki seçim sonuçları ile ilgili kaygılarını dile getirerek, Amerikan Devletleri Örgütü'ne (OAS) acil bir toplantı çağrısı yaptılar. Bunun üzerine Venezuela hükümeti, bu 7 Latin Amerika ülkesinden diplomatik görevlerini ülkeden çekmelerini istedi.