Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Ayasofya'nın 4. Yıl Dönümünde Ziyaretçi Yoğunluğu

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi, ibadete açılışının 4. yıl dönümünde yoğun ilgi gördü, ziyaretçiler camiye akın etti.

Yayın Tarihi: 24.07.2024 16:31
Güncelleme Tarihi: 24.07.2024 16:54

Ayasofya'nın 4. Yıl Dönümünde Ziyaretçi Yoğunluğu

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nde Yoğun Ziyaretçi Akını

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi, ibadete açılışının 4'üncü yıl dönümünde yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgi gösterdiği bir merkezi haline geldi. Cami önünde oluşan uzun kuyruklar, bu tarihi yapıya olan ilginin ne denli büyük olduğunu gözler önüne serdi.

Geçmişe Dönüş: 4 Yıl ve 25 Milyon Ziyaretçi

86 yıl aradan sonra yeniden ibadete açılan Ayasofya, bu süre zarfında yaklaşık 25 milyon ziyaretçi ağırladı. Yıl dönümü dolayısıyla yapılan etkinlikler, camiye olan ilgiyi artırdı ve grup halinde içeri alınan ziyaretçiler, bu tecrübeden keyif aldıklarını dile getirdi.

Yurt Dışından Gelen Ziyaretçilerin Yorumları

Romanya'dan gelen Anca Alistar, "Türkiye'ye ilk kez geldim. Ayasofya'yı gezmek çok etkileyiciydi," derken, İran'dan gelen Alireza Behrooz, "Ayasofya güzel bir yer; ziyaret etmek harika," ifadesini kullandı. Behrooz'un kızı Arina ise mimarisinin etkileyici olduğunu belirtti.

Tarihi Yapının Önemi ve Duygular

Yunan asıllı Margarita Tzoka, Ayasofya'yı ziyaret etmenin kendisine gurur verdiğini ifade ederek, "Bu tarihi yerlerde kalbim ısınıyor," dedi. İrlanda'dan gelen Anthony Murphy ise yapının restorasyona ihtiyaç duyduğunu, fakat Ayasofya'yı görmekten duyduğu ayrıcalığı vurguladı.

Yerel Ziyaretçilerin Duyguları

Muğla'dan gelen Mustafa Çağıran, "Ayasofya'da namaz kılmak beni çok mutlu etti. Hristiyanlardan Müslümanlara geçmiş olması büyük bir olay," dedi. Üniversite öğrencisi Ayşe Beyza Beşiroğlu da, ibadete açılışının 4. yılı için burada olmanın çok özel bir his olduğunu belirtti.

Rehberlerden Gelen Bilgiler

Turist rehberi Samet Can, yabancı turistlerin Ayasofya’ya olan ilgisinin artmasıyla birlikte, özellikle Güney Amerika'dan gelen ziyaretçilerin sayısının oldukça fazla olduğunu söyledi. Ayasofya'daki gezilerde ziyaretçilerin üst katı görmenin önemine dikkat çekti.

Ayasofya, tarihi ve mimari özelliklerinin yanı sıra, burada yatan padişah türbeleriyle de dikkat çekiyor. Rehber Can, "Cami, en çok padişah türbesini barındırıyor ve bu konu herkesin aklında kalmalı," dedi.