Bacak Ödemi Hakkında Önemli Uyarılar
Biruni Üniversite Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Okay Abacı, bacak şişmesinin vücuttaki sıvı birikimi ile ilişkili olduğunu ve ihmal edilmesi halinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini ifade etti.
Ödemin Belirtileri ve Riskler
Medikal açıklamalara göre, bacak şişmesi; ağrı, kızarıklık, ısınma, nefes darlığı ve halsizlik gibi çeşitli belirtilerle kendini gösteriyor. Prof. Dr. Abacı, erken müdahalenin olayların gelişimini etkileyebileceğine vurgu yaptı. Şişlik sürekli devam ediyorsa ve diğer bölgelere yayılıyorsa, kalp, böbrek ya da damar sağlığı açısından bir kontrol yapılması gerektiği üzerinde duruldu.
Kalp Yetmezliği ve Diğer Nedenler
Vücuttaki kanın düzgün dolaşamaması ve kalbin yeterli miktarda kan pompalayamaması kalp yetmezliğine neden olabiliyor. Abacı, "Kalp yetmezliği genellikle yüksek tansiyon, koroner arter hastalığı, kalp krizi, kalp kapak hastalıkları gibi durumlarla ilişkili olarak gelişir. Ancak ödemin sadece kalp yetmezliğinden kaynaklanmadığını, birçok farklı hastalığın da bu duruma yol açabileceğini" belirtti.
Doğru Tedavi Yöntemleri
Prof. Dr. Abacı, erken teşhis ve uygun tedavi yöntemleri ile hastalığın seyrinin yavaşlatılabileceğini ifade ederek, semptomların kontrol altına alınmasının yaşam kalitesini artırabileceğini belirtti. Kalp yetmezliği genellikle kronik bir durum olduğu için tedavi semptomları yönetmeye yönelik oluyor. Bazı hastalarda kalp nakli veya ileri tedavi yöntemleri gerekebiliyor.
Yaşam Tarzı ve Tedavi Önerileri
Kalp yetmezliğinde tedavi sürecinin amacı kalbin üzerindeki yükü azaltarak vücuttaki sıvı birikiminin önlenmesi. Sıvı atıcı ilaçların kullanılması, yaşam tarzı değişiklikleri, sıvı alımının kısıtlanması, tuz tüketiminin azaltılması ve düzenli egzersiz yapılması öneriliyor.
Biruni Üniversite Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Okay Abacı, açıklamalarda bulundu.