Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Bakan Tekin'den Yabancı Okullara Düzenleme Açıklaması

Milli Eğitim Bakanı Tekin, yabancı ülkelerdeki okulların yasal durumunu değerlendirdi ve eğitim için uluslararası sözleşme gerekliliğini vurguladı.

Yayın Tarihi: 24.07.2024 13:17
Güncelleme Tarihi: 24.07.2024 13:17

Bakan Tekin'den Yabancı Okullara Düzenleme Açıklaması

Yabancı Okulların Yasal Durumu

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, yabancı ülkelerde faaliyet gösteren okullar hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Tekin, bu okulların normal şartlarda Türkiye'nin mevzuatında yer almadığını belirterek, "Bu okullar, normal koşullarda mevzuatımızda yeri olmayan okullar. Dolayısıyla mevzuat içerisine girerlerse eğitim öğretime devam edecekler, girmezlerse yok hükmündeler." dedi.

Fransız Okulları ile İlgili Yeni Süreç

Fransız okulları hakkında sorulan bir soru üzerine Tekin, "Bundan sonraki süreçte Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın, Milli Eğitim Temel Kanunu'nun, eğitimle ilgili yasal düzenlemelerimizin amir hükümleri doğrultusunda işlem yapıyoruz." ifadesini kullandı. Eğitim alanında uluslararası anlaşmaların gerekliliğine de vurgu yapan Tekin, bu okulların yasal olarak varlık sürdürebilmeleri için uluslararası bir sözleşme yapılması gerektiğinin altını çizdi.

Ülkelerle Süregelen Görüşmeler

Tekin, "Görüşmeler devam ediyor, fakat yeni yasama dönemine yetişme ihtimalinin olmadığını" belirtti. Ayrıca, Avrupa'daki Türk vatandaşlarının eğitimine yönelik demokratik ve özgür bir ortamda kültürel eğitim almak için uluslararası anlaşmalar yapmayı hedeflediklerini söyledi.

Öğretmen Yetiştirme ve Meclis Süreçleri

Bakan Tekin, öğretmenlik mesleğiyle ilgili yeni bir başlangıç yapacaklarını, ancak bu süreçte çeşitli itirazların olabileceğini ifade etti. Meclis kapanmadan kanun teklifinin geçip geçmeyeceği hakkında ise "Onu bilemem. Ama sonuçta TBMM'de süreç devam ediyor." dedi.