Uluslararası Balkanlar'da Alevilik ve Bektaşilik Sempozyumu
Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Günşen, Kızıl Deli Sultan'ın Balkanlar’da önemli bir figür olduğunu vurguladı. Bu ifade, sempozyumda önemli bir yer tutmaktadır.
Kızıl Deli Sultan'ın Rolü
Prof. Dr. Günşen, Hacı Bektaş Veli tarafından "Rumeli'nin gözcüsü" olarak tanımlanan Kızıl Deli Sultan (Seyyid Ali Sultan)'ın Balkanlar'ın fethindeki etkilerini ele aldı. Edirne Valiliği, Trakya Üniversitesi ve diğer kurumlar tarafından düzenlenen sempozyumda, "Müridi Sadık Abdal'ın Dilinden Kızıl Deli Sultan ve Rumeli'nin Fethindeki Rolü" başlıklı bir sunum yaptı.
Kızıl Deli Sultan’ın Tarihsel Bağlantıları
Günşen, Kızıl Deli Sultan'ın Alevi-Bektaşi inanç kültürünün önemli isimlerinden biri olduğunu belirterek, türbesinin Yunanistan'ın Dimetoka ilçesindeki Ruşenler köyünde bulunduğunu vurguladı.
Fetih Sürecinin Önemi
Kızıl Deli Sultan, Osmanlı'nın Rumeli'deki fetih hareketlerinde büyük bir rol oynamıştır. Hacı Bektaş Veli’nin rehberliğinde kırk yiğidiyle Balıkesir'e geldiğini ve ardından Çanakkale Boğazı'nı geçerek Gelibolu'ya ulaştığını açıkladı.
Prof. Dr. Günşen, "Tarihi gerçeklere göre, 1354 yılında Gelibolu'da meydana gelen bir depremle alperenler, Süleyman Paşa önderliğinde bu bölgeyi fethetti" dedi. Ardından Keşan, İpsala, Uzunköprü, Hayrabolu ve Edirne'den Dimetoka ve Silistre'ye kadar olan fetihleri sıraladı.
Bektaşi Geleneği ve Gönüllerin Fethi
Günşen, Kızıl Deli Sultan'ın Bektaşi geleneğinin öncülerinden biri olduğunu ve Balkanlar'da gönülleri fethettigini belirtti. Kızıl Deli Sultan'ın rolü, Balkanlar'ın Türk hakimiyetine hızlı bir geçişine ve İslamiyet'in yaygınlaşmasına büyük katkı sağlamıştır.
Günşen, fetih sürecinin 1354’te Gelibolu ile başladığını, 1361’de Edirne, 1389’da Kosova ve 1396’da Niğbolu ile devam ettiğini ifade ederek, “Balkanlar'da fetih sürecinin alt yapısını oluşturanlar Türk dervişleri yani alperen gazileridir. Bunlardan biri Kızıl Deli Sultan'dır" ifadelerini kullandı.
Günşen, ayrıca Kızıl Deli Sultan'ın Hacı Bektaş Veli'nin Velayetnamesi’nde Balkanlar'ın gözcüsü ve fatihi olarak anıldığını da sözlerine ekledi.
Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Günşen, Edirne Valiliği, Trakya Üniversitesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı ve Balkan Şehirleri İşbirliği Edirne Platformunca Balkan Kongre Merkezi'nde düzenlenen Uluslararası Balkanlar'da Alevilik ve Bektaşilik Sempozyumu'nda "Müridi Sadık Abdal'ın Dilinden Kızıl Deli Sultan ve Rumeli'nin Fethindeki Rolü" başlıklı sunum yaptı.