Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Bangladeş Başbakanı, Protestoların Ardındaki Sorumluluğu Muhalefete Yıkıyor

Bangladeş Başbakanı, protestoların şiddet içeren boyutlarından muhalefet partilerini sorumlu tuttu.

Yayın Tarihi: 23.07.2024 12:26
Güncelleme Tarihi: 23.07.2024 12:26

Bangladeş Başbakanı, Protestoların Ardındaki Sorumluluğu Muhalefete Yıkıyor

Bangladeş'teki Protestoların Arka Planı

Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina Vecid, sürmekte olan ülke genelindeki protestoların şiddetine karşı net bir görüş bildirdi. Son günlerde yaşanan olaylar, Bağımsızlık Savaşı'na katılanların ailelerine kamu sektöründe kontenjan ayrılması kararının ardından başlamıştı.

Başbakanın Açıklamaları

Başkent Dakka'da iş dünyası temsilcileriyle bir araya gelen Hasina, protestoların arkasında ana muhalefet partisi Bangladeş Milliyetçi Partisi (BNP) ve Bangladeş Cemaat-i İslami Partisi'nin bulunduğunu iddia etti. Hasina, protestoların sonucu olarak ilan edilen sokağa çıkma yasağından da bahsetti: "(Sokağa çıkma yasağı) Bunu hiç istemedim. Durumlar düzeldiğinde yasağı kaldıracağız."

Şiddet ve Ölüm Sayısı

Yerel kaynaklardan edinilen bilgilere göre, protestolar esnasında 143 kişi hayatını kaybetti. Bu olaylar, Bangladeş Yüksek Mahkemesi'nin 21 Temmuz'da aldığı kararla daha da çetrefilli bir hale geldi. Mahkeme, Bağımsızlık Savaşı'na katılanların ailelerine ayrılan kontenjan oranını yüzde 30'dan yüzde 7'ye düşürdü ve geri kalan %93'lük kısım için liyakat esasına dayalı atamaların yapılmasına karar verdi. Bu değişiklik, gerginliklerin bir nebze azalmasına yol açmıştı.