Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Bangladeş'te Kamuda Kontenjan Oranı İhtilafları Düşerken İnternet Kesintileri Devam Ediyor

Bangladeş'te kamuda kontenjan oranı düşürülürken, internet kesintileri ve gerginlikler sürüyor.

Yayın Tarihi: 22.07.2024 14:59
Güncelleme Tarihi: 22.07.2024 14:59

Bangladeş'te Kamuda Kontenjan Oranı İhtilafları Düşerken İnternet Kesintileri Devam Ediyor

Kontenjan Oranı Tartışmaları Sona Eriyor

Bangladeş Yüksek Mahkemesi, 1971'deki Bağımsızlık Savaşı'na katılanların ailelerine kamudaki kontenjan oranını yüzde 30'dan yüzde 7'ye düşüren bir karar aldı. Bu durum, ülkede artan gerginliklerin azalmasına yol açarken, protestolara katılanlar resmi tatil ilan eden hükümetin adımlarını bekliyor.

İnternet Kesintileri ve Sokağa Çıkma Yasağı

Ülke genelinde süren sokağa çıkma yasağı ve internet ile mobil veri kesintileri, halkın günlük yaşamını olumsuz etkiliyor. Protestoların koordinatörlerinden Hasnat Abdullah, Associated Press'e yaptığı açıklamada, Yüksek Mahkeme kararının ardından "hayatı durdurma eylemi" çağrılarını geri çektiklerini belirtti.

Hükümet Üzerine Baskılar Artıyor

Abdullah, güvenlik güçlerinin üniversitelerden çekilmesi gerektiğini ifade ederek, "Dijital baskıyı durdurmak ve internet bağlantısını yeniden sağlamak için hükümete 48 saatlik süre tanıyoruz." dedi. Protestocular, ayrıca bazı üniversite yetkililerinin görevden alınmasını talep ediyor.

Kontenjan Sistemine Tepkiler

Bangladeş'te kamuda işe giriş pozisyonlarının yüzde 56'sı belli demografik gruplar ve aileler için ayrılırken, bu oran 1971'deki Bağımsızlık Savaşı'na katılanların aileleri için %30'dur. Bu kontenjanlar, 2018 yılında protestolar sonucu kaldırılmıştı. Yüksek Mahkeme'nin kontenjan sisteminin yeniden uygulanması kararından sonra sokaklarda başlayan eylemler, gerginlik oluşturmuştu.

Kazalar ve Üniversite Kapatmaları

Dakka, Chattogram ve Rangpur kentlerinde devam eden eylemlerde, arbede ve polis müdahalesi sonucu 16 Temmuz'da 6 kişinin hayatını kaybetmesi ve yaklaşık 250 öğrencinin yaralanması sonrası Yüksek Öğretim Kurumu, tüm üniversitelerin kapatılması kararını aldı. Ancak öğrenciler, üniversitelerden ayrılmayı reddetti.

Başbakan'dan Araştırma Talebi

Başbakan Şeyh Hasina Vecid, eylemler sırasında hayatını kaybeden öğrencilerin ölümü ile ilgili bir komite kurulmasını emretti. Ülkede mobil internet kesintileri ve sosyal medya erişim kısıtlamaları sürerken, Bangladeş kaynaklı haber sitelerine yurtdışından erişim de engelleniyor.