Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Bangladeş'te Protestolar Sonrası Ulusal Yas İlan Edildi

Bangladeş'te kamuda kontenjan kararına karşı gerçekleşen protestolarda hayatını kaybedenler için bir günlük yas ilan edildi.

Yayın Tarihi: 29.07.2024 16:50
Güncelleme Tarihi: 29.07.2024 16:50

Bangladeş'te Protestolar Sonrası Ulusal Yas İlan Edildi

Bangladeş'te Ulusal Yas İlanı

Bangladeş hükümeti, Bağımsızlık Savaşı'na katılanların ailelerine yönelik "kamuda kontenjan" ayrılması kararının ardından ortaya çıkan protestolar sırasında hayatını kaybedenler için bir günlük ulusal yas ilan etti.

Başbakanın Açıklamaları

Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina Vecid’in liderliğinde yapılan kabine toplantısında, protestolarda yaşamını yitirenlerin anısına saygı duruşunda bulunuldu. Toplantı sonrası yapılan açıklamada, yası simgeleyen siyah rozet takılması çağrısında bulunuldu.

İbadet Yerlerinde Dua Çağrısı

Ayrıca, camiler, tapınaklar ve kiliseler gibi tüm ibadet yerlerinde, protestolar sırasında hayatını kaybedenler ve yaralananlar için dua edilmesi önerildi.

Protestoların Başlangıcı

Protestolar, 1971 yılındaki Bağımsızlık Savaşı'na katılanların çocuklarına kamuda kontenjan ayrılması kararının ardından başlamıştı. Bu süreçte, Avami Birliği Partisi ve öğrenci kanadı Bangladeş Öğrenciler Birliği, üniversite kampüslerinde polis müdahalesiyle karşılaştı.

Mahkeme Kararı ve Hükümetin Tepkisi

Bangladeş Yüksek Mahkemesi, 21 Temmuz'da kamuda kontenjan oranını yüzde 30'dan yüzde 5'e düşürmüştü. Adalet Bakanı Enesul Hak, gerginliğin azalmasıyla birlikte uygulanan sokağa çıkma yasağının kaldırılacağını duyurdu. İçişleri Bakanı Asaduzzaman Khan Kamal, protestolarda 147 kişinin öldüğünü belirtse de bazı kaynaklar can kaybının 200'ü geçtiğini ifade ediyor.