Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Bangladeş'teki Protestolar: Ölü Sayısı 201'e Yükseldi

Bangladeş'te kamuda kontenjan kararına karşı çıkan protestolar sonucu ölü sayısı 201'e ulaştı.

Yayın Tarihi: 25.07.2024 11:37
Güncelleme Tarihi: 25.07.2024 11:37

Bangladeş'teki Protestolar: Ölü Sayısı 201'e Yükseldi

Bangladeş'te Protestoların Ardından Gelen Son Gelişmeler

Bangladeş'te, 1971'de gerçekleştirilen Bağımsızlık Savaşı'na katılanların ailelerine kamuda ayrılan kontenjan sebebiyle başlayan protestolar, ülke genelinde büyüyerek devam ediyor. Protestolar sonucunda hayatını kaybedenlerin sayısı 201'e yükseldi.

Protestoların Arka Planı

Yerli medyaya yansıyan haberlere göre, 19 Temmuz'da yürürlüğe giren sokağa çıkma yasağı altında, şiddet olaylarını kontrol altına almak amacıyla askerlerin kentlerdeki varlıkları da sürmektedir. Dakka Medikal Koleji'nde görevli polis Bacchu Mia, gösterilerde son olarak üç kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. Ayrıca, Dakka'nın dışındaki Savar bölgesinde de bir kişi yaşamını yitirdi.

Gözaltılar ve Tutuklamalar

Son beş gün içerisinde, 4,500'den fazla kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanların birçoğunun ana muhalefet partileri Bangladeş Milliyetçi Partisi (BNP) ve Bangladeş Cemaat-i İslami Partisi üyelerinden oluştuğu belirtiliyor.

Yasal Gelişmeler

Bağımsızlık Savaşı'na katılanların ailelerine yönelik ayrılan kontenjan, Bangladeş Yüksek Mahkemesi tarafından %30'dan %5'e düşürülmüştü. Bu karar doğrultusunda, etnik azınlıklar ve engelli bireyler için toplam kontenjanın %2'sinin ayrılacağı, geri kalanının ise liyakat esasına dayalı olarak tahsis edileceği belirtilmiştir.

Hükümetin Açıklamaları

Bangladeş Adalet Bakanı Enesul Hak, protestolar sonucunda sokağa çıkma yasağının kademeli olarak kaldırılacağını duyurdu. Bu açıklamalar sonrası bazı resmi kurumlar ve iş yerleri kısıtlı hizmet vermeye başladı.

Ülkede artan gerilime rağmen, protestoların etkileri devam ederken, sokağa çıkma yasakları ve gözaltılar halk arasında derin bir huzursuzluğa neden olmaktadır.