Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Bangladeş'teki Protestoların Can Kaybı 211'e Yükseldi

Bangladeş'teki kamuda kontenjan kararı protestolarında ölü sayısı 211'e çıktı, yaralanmalar devam ediyor.

Yayın Tarihi: 27.07.2024 19:41
Güncelleme Tarihi: 27.07.2024 19:41

Bangladeş'teki Protestoların Can Kaybı 211'e Yükseldi

Bangladeş'teki Protestoların Durumu

Bangladeş'te, Bağımsızlık Savaşı'na katılanların ailelerine kamuda kontenjan ayrılması üzerine başlayan protestolar devam ederken, hayatını kaybedenlerin sayısı 211'e ulaştı.

Gazetelerdeki Gelişmeler

New Age gazetesinin haberine göre, protestolar sonucunda yaralanan iki kişinin, tedavi gördüğü Dakka Tıp Fakültesi Hastanesi'nde (DMCH) yaşamını yitirmesiyle ölü sayısı artış gösterdi. Ayrıca, 1600'den fazla yaralının hastanelerde tedavi edildiği bilgisi paylaşıldı.

Askeri Devriye ve Sokağa Çıkma Yasağı

İlgili olaylar sonrasında başkent Dakka'nın bazı bölgelerinde askerlerin devriye gezdiği bildirildi. Hükümet, sokağa çıkma yasağının sekizinci güne girdiğini ve durumun normale dönmesi ile beraber yasakların kaldırılacağını belirtti.

Başbakan'ın Açıklamaları

Protestocular tarafından ateşe verilen devlet televizyonu BTV'yi ziyaret eden Başbakan Şeyh Hasina, gösterilere sebep olan 'gönüllüler (razakars)' ifadesini geri almak için çaba sarf etti. Hasina, "Ben öğrencilere gönüllüler demedim, yorumum çarpıtıldı" diyerek kamuoyuna açıklamalarda bulundu.

Kamuda Kontenjan Kararı İle İlgili Protestolar

Protestolar, Bağımsızlık Savaşı'na katılanların çocuklarına ayrılan kamuda kontenjan kararının ardından patlak vermişti. Bangladeş Başbakanı Hasina'nın liderliğindeki Avami Birliği Partisi ve bu partiye bağlı öğrenciler, sık sık polis müdahaleleri ile karşı karşıya kaldı.

Mahkeme Kararları ve Gelişmeler

21 Temmuz'da Bangladeş Yüksek Mahkemesi, Bağımsızlık Savaşı'na katılanların ailelerine ayrılan kontenjanı yüzde 30'dan yüzde 5'e çekmişti. Totalde, kontenjanın yüzde 2'sinin etnik azınlık ve engelli bireylere, geri kalanının ise liyakat esasına dayalı olarak dağıtılmasına karar verilmişti.

Sonuç

Protestolar, şimdiye kadar 211 can kaybıyla sonuçlanmış olup, durumu sakinleştirmek amacıyla sokağa çıkma yasağının kaldırılması için çalışmalar devam etmektedir.