Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Batı Trakya Türk Azınlık İlkokullarının Kapatılması Tepkiye Neden Oldu

Batı Trakyalı Türkler, dört Türk azınlık ilkokulunun kapatılmasına tepki gösterdi ve bunun Lozan Antlaşması’na aykırı olduğunu vurguladı.

Yayın Tarihi: 22.07.2024 18:41
Güncelleme Tarihi: 22.07.2024 18:41

Batı Trakya Türk Azınlık İlkokullarının Kapatılması Tepkiye Neden Oldu

Batı Trakyalı Türkler'den Eğitim Hakkı İhlaline Tepki

Batı Trakya'da Türk azınlığı, öğrenci yetersizliği gerekçesiyle kapatılan dört Türk ilkokuluna karşı tepkisini dile getirdi. Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği (BTTÖB) Başkanı Aydın Ahmet, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, azınlık okullarının kapatılmasının Lozan Antlaşması’na aykırı olduğunu ifade etti.

Azınlık Okullarının Kapatılması Tehlikesi

Aydın Ahmet, Yunanistan'ın Batı Trakya Türk Azınlık eğitiminin statüsünü hiçe sayarak, genel eğitim uygulamalarını azınlık okullarına da uyguladığını belirtti. Ahmet, şu şekilde konuştu:

"Bugüne kadar eğitimi askıya alınan okullarımız, çocuk sayısı çoğalsa da hiçbir zaman tekrardan açılmadı. Kapatılan okullar arasında Rodop ilindeki Hacıören, Keziren ve Payamlar ile İskeçe ilindeki Karaköy ilkokulları yer alıyor. Böylece, Batı Trakya Türk Azınlık okullarının sayısı 90’dan 86’ya düşüyor."

Özerk Eğitim Hakkı İhlalleri

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), kapatmaların eğitim özerkliğini ihlal ettiğine dikkat çekti. Açıklamada, "Ülkemiz, eğitim özerkliğimizi hiçe sayarak topluma ait olan özerk statüdeki ilkokullarımızı öğrenci sayısının yetersizliği bahane göstererek kapatmaya devam etmekte ve çocuklarımızın eğitim hakkını gasp etmektedir" ifadesi kullanıldı.

Sistematik Kapatmaların Arka Planı

Yunanistan Eğitim Bakanlığı'nın 18 Temmuz 2024'teki kararı ile Batı Trakya'daki dört Türk ilkokulunun kapatılacağı duyurulmuştu. 2011 yılından bu yana öğrenci yetersizliği gerekçesiyle sürekli olarak Türk azınlık ilkokulu kapatılmakta. Önceki yıllarda 1995’te 231 olan azınlık okulu sayısı, kapatmalarla birlikte şu an 86’ya inmiş durumda.

Yunan yönetimi, bu uygulamaların "askıya alma" olarak nitelendirirken, Batı Trakyalı veliler, bunun azınlık öğrencilerin Yunan devlet okullarına yönlendirilmesi amacını taşıdığını savunuyor.