Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Belçika, AB'nin Tek Ses Olmasını İstiyor: Filistin İşgali Meselesi

Belçika Dışişleri Bakanı Hadja Lahbib, İsrail'in Filistin topraklarındaki işgaline son verilmesi için AB'nin birlikte hareket etmesi gerektiğini ifade etti.

Yayın Tarihi: 22.07.2024 11:56
Güncelleme Tarihi: 22.07.2024 11:56

Belçika, AB'nin Tek Ses Olmasını İstiyor: Filistin İşgali Meselesi

Belçika'nın AB Ülkelerine Çağrısı

Belçika Dışişleri Bakanı Hadja Lahbib, gazetecilere verdiği demeçte, İsrail'in Filistin topraklarındaki işgalinin hukuka aykırı olduğunu vurguladı. Lahbib, Uluslararası Adalet Divanı (UAD)'nın bu konudaki danışma görüşüne atıfta bulunarak, Avrupa Birliği'nin (AB) "tek ses" halinde hareket etmesi gerektiğini ifade etti.

UAD'nın Hukuki Görüşü

Lahbib, UAD'nın işgal altındaki Filistin topraklarının çok parçalı değil, "tek bir bölgesel birim" olması gerektiğini belirttiğini hatırlattı. UAD, İsrail'in Gazze, Doğu Kudüs ve Batı Şeria üzerindeki işgalci konumunu da tespit etmişti.

Hukukun Üstünlüğü vurgusu

Bakan Lahbib, "AB, bu UAD kararına uymalıdır," diyerek, hukukun üstünlüğü ve demokrasiyi savunmanın önemine değindi. 19 Temmuz'da gerçekleştirilen UAD oturumunda, işgalin sona ermesi gerektiği ve tüm devletlerin İsrail'in işgalini tanımaması gerektiği ifade edilmişti.

Bu bağlamda, Belçika'nın çağrısının, uluslararası hukuk çerçevesinde Filistin'in haklarının korunması adına önemli bir adım olduğu belirtiliyor.