Belçika'da Ayrımcılık Sorunu
Belçika Eşit Fırsat Merkezi Direktörü Patrick Charlier, ülkesinde ayrımcılık vakalarının %90'ının Müslümanlara karşı gerçekleştiğini belirtti. Charlier, Müslümanların en çok başörtüsü nedeniyle mağdur olduğunu ifade ediyor.
Raporda Dikkat Çeken Veriler
Geçtiğimiz hafta Avrupa Birliği Temel Haklar Kurumu (FRA) tarafından yayımlanan bir raporda, Müslümanlara yönelik ayrımcılığın 2016'dan bu yana keskin bir artış gösterdiği ortaya kondu. Ekim 2021 ile Ekim 2022 tarihleri arasında yapılan araştırmada, AB'ye üye 13 ülkede 9 bin kişi ile görüşülmüştür. Sonuçlar, her iki Müslümandan birinin gündelik hayatında ayrımcı muamelelere maruz kaldığını göstermektedir.
Belçika'daki Ayrımcılık Oranı
Belçika özelinde, Müslümanların %43'ü konut bulma konusunda ayrımcılığa maruz kalmaktadır. Charlier, çoğu zaman mağdurların kadın olduğunu ve başörtüsü yasaklarının buna zemin hazırladığını vurguladı.
Müslüman Karşıtlığı ve Göçmen Düşmanlığı
Charlier, ayrımcılığın yanı sıra nefret söylemi ve suçlarının ciddi boyutlara ulaştığını kaydetti. "Müslüman karşıtlığı, göçmen karşıtlığı ile doğrudan bağlantılıdır" diyen Charlier, toplumda göçmenler arasında Müslümanların varlığının bu durumu tetiklediğini ifade etti.
Yeni Hükümetin Programı ve Gelecek
Belçika'da kurulacak yeni hükümetin programında dini sembollere yönelik kısıtlamaların arttığını belirten Charlier, bu durumu engellemeye yönelik çalışmalar yaptıklarını vurguladı. Ayrıca, tarafsızlık ilkesinin dini özgürlükleri kısıtladığını ve bunun ayrımcılığa neden olabileceğini ifade etti. "Tarafsızlık, Müslümanlara karşı gizli bir karşıtlık biçimi değildir, ama denge sağlanmalıdır" dedi.
Diyalog ve Öneriler
Charlier, toplumun kutuplaşmış bir yapı içinde olduğunu belirterek, "Diyalog halinde olunması gerektiğine inanıyorum" ifadesinde bulundu. Tarafsızlık ilkesinin 'ayrımcı' bir unsur olarak değerlendirilmediğini de vurguladı. Herkesin bu kritikte bir denge bulması gerektiği üzerinde durdu.
Belçika Eşit Fırsat Merkezi (Unia) Direktörü Patrick Charlier, Avrupa'da artan Müslüman karşıtlığının yadsınamaz bir gerçek olduğunu, Belçika'da ise ayrımcılığa maruz kalanların 10'da 9'unun başta başörtülü kadınlar olmak üzere Müslümanlar olduğunu söyledi. Belçika'da 1993'ten bu yana ayrımcılık, nefret söylemi ve nefret suçuyla mücadele alanında "bağımsız federal kamu kuruluşu" olarak faaliyet gösteren Belçika Eşit Fırsat Merkezi Direktörü Charlier, AA muhabirine durumla ilgili değerlendirmede bulundu.