Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Biden'ın Çekilmesiyle Demokrat Parti İçin Alternatif Adaylar Belirleniyor

ABD'de Joe Biden'ın başkanlık seçimlerine katılmama kararı sonrası Demokrat Parti alternatif aday arayışına girdi.

Yayın Tarihi: 22.07.2024 11:48
Güncelleme Tarihi: 22.07.2024 11:48

Biden'ın Çekilmesiyle Demokrat Parti İçin Alternatif Adaylar Belirleniyor

ABD'de Demokrat Partide Adaylık Yarışı

ABD Başkanı Joe Biden, 5 Kasım 2024'te yapılacak başkanlık seçiminde adaylıktan çekilme kararı alarak Başkan Yardımcısı Kamala Harris'e desteğini açıkladı. Bu durum, Demokrat Parti içinde alternatif adayların tartışılmasına neden oldu. Gözler, gelecek ay Chicago'da gerçekleşecek Demokrat Parti kongresine çevrildi.

Çeşitli İsimler Gündemde

Biden'ın bu kararının ardından, 19-22 Ağustos tarihlerinde yapılacak Demokratik Ulusal Komite (DNC) kongresinde Harris dışında birçok farklı isim öne çıktı. Eski Başkan Bill Clinton ve eşi Hillary Clinton ile eski Dışişleri Bakanı John Kerry gibi önde gelen Demokratlar, Harris'e destek verme sinyalleri alsa da, alternatif adaylar da hala masada.

Demokrat Parti'nin tüzüğüne göre, Biden'ın kendi isteğiyle çekilmesinin ardından yeni adayın belirlenememesi halinde, kongrede delegelerin yeni isme oy vermesi gerekecek. Yılın başkan adayı, yaklaşık 4 bin delegenin çoğunluğunun oyunu alarak belirlenebilir.

Adaylık İçin İddialı İsimler

Kamala Harris: Başkan Yardımcısı olarak en güçlü aday olarak gösterilen Harris, Biden’ın çekilmesinin ardından destek görse de, önde gelen Demokratlardan sessizlik var.

Gretchen Whitmer: İki dönemdir Michigan Valisi olan Whitmer, Biden için yürüttüğü kampanyayla dikkat çekiyor. 2028'de başkanlık için potansiyel bir aday olarak görülüyor.

Gavin Newsom: California Valisi Newsom, Biden'a verdiği destekle tanınmakta ancak kendisi Harris'e destek vermedi.

Pete Buttigieg: Ulaştırma Bakanı olarak görev yapan Buttigieg, Biden’ı desteklediğini belirtti, ancak Harris hakkında herhangi bir destek açıklaması yapmadı.

Josh Shapiro: Pennsylvania Valisi olarak görevde bulunan Shapiro, Biden'ı "modern tarihin en önemli başkanlarından biri" olarak nitelendirdi.

JB Pritzker: Milyarder iş insanı Pritzker, Trump'a karşı durarak ve Biden'ı savunarak öne çıktı, ancak Biden'ın yarıştan çekilmesine dair henüz bir yorumda bulunmadı.

Joe Manchin: West Virginia Senatörü Manchin, Demokrat Partiden ayrılmasına rağmen başkanlık yarışını ciddi şekilde düşündüğünü belirtti.

Olası Diğer Adaylar

Ayrıca, Kentucky Valisi Andy Beshear, Maryland Valisi Wes Moore, Senatör Amy Klobuchar ve Cory Booker da potansiyel adaylar arasında sayılmakta. Geçtiğimiz hafta yapılan bir ankette, eski First Lady Michelle Obama'nın adı da gündeme geldi, ancak kendisi başkanlık yarışına katılma isteğini defalarca dile getirmedi.