Biyonik Kulak Nedir?
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emre Ocak, halk arasında "biyonik kulak" olarak bilinen koklear implant uygulamasının işitme kaybı yaşayan hastalara önemli bir umut kaynağı olduğunu ifade etti.
İşitme Kaybı Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri
Doç. Dr. Ocak, Edirne'de Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen sempozyumda AA muhabirine yaptığı açıklamalarda, işitme kaybının çeşitli sebeplerden kaynaklanabileceğini belirtti:
"En sık karşılaşılan rahatsızlık iç kulağa bağlı sinirsel işitme kaybıdır. Normal işitme cihazları belli bir noktaya kadar yardıma yardımcı olabiliyor, ancak bazı vakalarda işitme kaybı o kadar ileri derecede oluyor ki bu cihazlar etkili olmuyor."
Koklear İmplant Uygulaması
Ocak, işitme kaybı durumunda koklear implant uygulamasının devreye girdiğini açıkladı. Bu implantın iki parçadan oluştuğunu belirten Ocak, "İç parça, ameliyatla hastanın kulak içindeki koklea bölgesine yerleştiriliyor. İşlem tamamlandıktan bir süre sonra dış parça odyoloji kliniklerinde yerleştiriliyor ve iki parça birleştirildikten sonra hasta duymaya başlıyor. Bu teknoloji gerçekten etkileyici bir gelişme." dedi.
Beyin Sapı İmplantı: Alternatif Çözüm
Ocak, koklear implantın fayda sağlamadığı nadir durumlar için beyin sapı implantı uygulamasını önerdi. "İşitme kaybı yaşayanlar, zaman kaybetmeden uzman doktorlara başvurmalı. Erken teşhis ve tedavi, yaşam kalitesini artıracaktır."
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emre Ocak, AA muhabirine işitme kaybı yaşayan hastalara çeşitli tedaviler uygulandığına ilişkin açıklamada bulundu.