Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

BM'den Beyrut'taki Saldırıya İlişkin Açıklama

İsrail'in Beyrut'a düzenlediği saldırıya BM'den tepki geldi, durumu sakinleştirmek için temasların sürdüğü belirtildi.

Yayın Tarihi: 31.07.2024 03:14
Güncelleme Tarihi: 31.07.2024 03:14

BM'den Beyrut'taki Saldırıya İlişkin Açıklama

BM, Beyrut Saldırısına İlişkin Endişelerini Duyurdu

Birleşmiş Milletler (BM), İsrail’in Lübnan’ın başkenti Beyrut’a yönelik düzenlediği saldırıdan “derin endişe” duyduğunu açıkladı. Kurum, taraflarla iletişimlerin devam ettiğini belirtti.

BM Koordinatöründen Açıklama

BM Lübnan Özel Koordinatörü Jeanine Hennis-Plasschaert, konu hakkında yaptığı yazılı açıklamada, “Salı günü, Beyrut'un güney banliyösüne yapılan ve birçok sivilin hayatını kaybetmesine yol açan bombalama ile ilgili derin endişe taşıyoruz” dedi.

Askeri Çözüm Olmadığına Vurgu

Hennis-Plasschaert, İsrail ile Hizbullah arasındaki çatışmalar için “mevcut duruma askeri çözüm bulunmamaktadır” ifadesini kullandı.

Ayrıca, hem İsrail hem de Lübnan’a, saldırıların sona ermesi ve 1701 sayılı BM kararının yeniden uygulanması için tüm diplomatik yolların kullanılmasına yönelik çağrıda bulundu.

BM Güvenlik Konseyi 1701 Sayılı Karar

BM Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı kararı, İsrail’in Mavi Hat’tan geriye çekilmesini ve bu hattın güneyinde bulunan bölgelerin silahsızlandırılmasını öngörüyor. Bu alanlarda yalnızca Lübnan ordusu ve Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü (UNIFIL) kuvvetlerinin bulunması gerekiyor.

Beyrut'un güneyinde, Hizbullah’ın önemli bir askeri varlığı olduğu biliniyor. İsrail güçleri, Hizbullah’ın Şura Meclisinin bulunduğu Huhreyk Mahallesi’ndeki bir binaya hava saldırısı gerçekleştirdi.

Lübnan Sağlık Bakanlığı, gerçekleşen saldırıda 3 kişinin hayatını kaybettiğini ve 74 kişinin yaralandığını bildirdi. İsrail basınında yer alan haberlerde, saldırının Hizbullah’ın ikinci komutanı olduğu öne sürülen Fuad Şükür’ü hedef aldığı iddia edildi.