Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

BM'den Golan Tepeleri'ndeki Saldırı Üzerine Uyarı

Mecdel Şems'teki roket saldırısı sonrası BM, bölgedeki gerilimin tırmanabileceği konusunda uyardı, tarafları itidalli olmaya çağırdı.

Yayın Tarihi: 28.07.2024 11:44
Güncelleme Tarihi: 28.07.2024 11:44

BM'den Golan Tepeleri'ndeki Saldırı Üzerine Uyarı

BM'den Kritik Uyarı: Geniş Çatışma Tehlikesi

Birleşmiş Milletler, İsrail'in Golan Tepeleri'ndeki Mecdel Şems beldesine düzenlediği roket saldırısının ardından büyük bir endişe ile uyarıda bulundu. Bu olay sonucunda yaşanan can kaybı ve yaralanmalar, bölgedeki gerginliğin artmasına neden oldu.

Saldırı Sonrası Ortak Açıklama

Lübnan'daki geçici barış gücü UNIFIL'in Başkanı General Aroldo Lazaro ve BM Lübnan Özel Koordinatörü Jeanine Hennis-Plasschaert tarafından yapılan ortak açıklamada, "İsrail ile Hizbullah arasındaki çatışma, tüm bölgeyi felakete sürükleyebilir" denildi. Ortak metinde, çocuklar da dahil olmak üzere 12 kişinin hayatını kaybettiği bu saldırının şiddetle kınandığı belirtilerek, sivillerin korunması için hem tarafların hem de uluslararası toplumun sorumlulukları hatırlatıldı.

Taraflara İtidal Çağrısı

Açıklamada, tüm taraflara azami ölçüde itidal göstermeleri ve sürekli çatışmalara son vermeleri çağrısında bulunuldu. Aksi takdirde, daha geniş boyutlarda bir çatışmanın patlak verebileceği uyarısı yapıldı.

İsrail Ordusunun Açıklaması

İsrail ordusu, Mecdel Şems'te gerçekleşen roket saldırısının Lübnan'ın güneyindeki Şeba bölgesinden yapıldığını ve sorumlu tarafın Hizbullah olduğunu ifade etti. Ancak, Lübnan Hizbullahı bu iddiaları yalanlayarak, olayla hiçbir bağlantılarının olmadığını duyurdu.

Netanyahu'dan Sert Tepki

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, saldırıya ilişkin yaptığı açıklamada, "Bu ölümcül saldırıyı asla unutmayacağız. Hizbullah, şimdiye dek ödemediği büyük bir bedel ödeyecek" diye belirtti.

Demir Kubbe'ye İlişkin İddialar

Mecdel Şems'teki roket saldırısı sırasında bazı yerel sakinler, uyarı sirenleri çaldıktan hemen sonra patlama meydana geldiğini belirterek, roketin İsrail ordusuna ait Demir Kubbe hava savunma sisteminden geldiği yönünde tahminlerde bulundu. Bu konuda yapılan yorumlar, bölgedeki gerilimi artıran bir diğer etken oldu.