Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

BM, Gazze'deki İnsani Kriz Hakkında Kritik Uyarılarda Bulundu

BM, Gazze’de insani yardım dağıtımının güvenli bir şekilde sağlanamadığını belirtti.

Yayın Tarihi: 26.07.2024 19:02
Güncelleme Tarihi: 26.07.2024 19:02

BM, Gazze'deki İnsani Kriz Hakkında Kritik Uyarılarda Bulundu

BM'den Gazze'de Güvenli İnsani Yardım Uyarısı

Birleşmiş Milletler (BM), Gazze’deki insani krizle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Gazze'deki durumun 10 aydır devam etmesine rağmen güvenli insani yardım dağıtımını gerçekleştirecek bir ortamın henüz sağlanamadığı vurgulandı.

BMGK Toplantısı ve İnsani Durumun Değerlendirilmesi

BM Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) Gazze’deki insani durum ele alındı. Burada konuşan BM Orta Doğu Özel Koordinatörlük Ofisi (UNSCO) İnsani Koordinatörü Muhannad Hadi, Gazze'de herkesin yaralanma ve hastalanma riski taşıdığını belirtti.Çocuklar ve Ebeveynler İçin Zorlu Koşullar

Hadi, sığınaklarda çocukların tüm gece ağladığını, kadınların ise ortalama dört ayda bir banyo yapabildiğini ifade etti. Ayrıca, çocuklarını açlık ve travmadan koruyamayan ebeveynlerde intihar eğilimlerinin artığına dikkat çekti.

Koruma İhtiyacı ve İnsan Hakları

Hadi, “Gazze'deki sivil toplum için acilen koruma gerekli. Aynı zamanda insani yardım personeli, operasyonları ve tesisleri de vahşi saldırılardan korunmalı.” diyerek durumun ciddiyetine vurgu yaptı.UNRWA'nın Yükü

Hadi, UNRWA'nın büyük bir yük üstlendiğini belirterek, bu kuruma yönelik saldırıların insani yardım operasyonlarını tehlikeye attığını kaydetti. Gerekli koşullar sağlanmadan BM’nin Gazze halkına yardım ulaştırmada zorlandığını ifade etti.

Sonuç ve İhtiyaçlar

Hadi, “Gazze'deki riskler kabul edilemez boyutta.” diyerek, insani durumun tüm nesilleri etkileyeceğini belirtti. Yapılması gerekenleri bildiklerini ancak uygulama açısından zorlandıklarını vurguladı. Ayrıca, insani yardım çalışanlarının istekli olduğunu fakat gerekli yetkileri alamadıklarını da sözlerine ekledi.