Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

BM Genel Sekreteri Guterres'ten Netanyahu'ya Tepki: 'İçim Rahat'

Guterres, Netanyahu'nun Gazze'deki sivil ölümlerle ilgili iddialarına yanıt verdi ve insani durumu felaket olarak nitelendirdi.

Yayın Tarihi: 25.07.2024 20:56
Güncelleme Tarihi: 25.07.2024 20:56

BM Genel Sekreteri Guterres'ten Netanyahu'ya Tepki: 'İçim Rahat'

BM Genel Sekreteri Guterres'ten Netanyahu'ya Gazze Açıklaması

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Gazze'de sivil ölümlerinin düşük olduğu yönündeki açıklamalarına ilişkin eleştirilerde bulundu. Guterres, BM binasında düzenlediği basın toplantısında, Netanyahu'nun iddialarını değerlendirdi.

İnsanlar Neye İnanacaklarını Biliyor

Guterres, bir muhabirin Netanyahu'nun 'Gazze, savaşmayan sivillerin savaşanların kayıplarına göre en düşük olduğu yerdir' ifadesine yönelik soruşturmasına, "Benim cevabım basit. İnsanlar bu konuda kime inanacağını biliyor. İçim rahat." yanıtını verdi.

İki Devletli Çözüm Vurgusu

Netanyahu'nun Gazze'yle ilgili geleceğe dair açıklamaları hakkında Guterres, "Dün söylenenlerde yeni hiçbir şey yoktu, o yüzden yorum yapmamı gerektiren bir durum da yok." dedi. Guterres, bölgede barış inşa etmek için iki devletli çözümün korunması gerektiğinin altını çizdi.

Gazze'deki Durum Felaket

Guterres, Gazze'deki insani durumun tamamen bir felaket olduğunu ifade etti. Bunun temel sebeplerinden birinin İsrail'in askeri kampanyasının düzenlenme şekliyle ilgili olduğunu belirtti. Ayrıca, sivil ölümlerinin daha önce görülmemiş seviyelere ulaştığını vurguladı.

Amerikan yardımlarının ise bu ihtiyaçlarla orantısız bir şekilde sınırlı olduğunu belirten Guterres, BM'nin insani yardım planının yalnızca %36 oranında fonlandığını kaydetti. Gazze'deki güvenlik sorununun ciddiyetine dikkat çekerek, "Durum çok dramatik." değerlendirmesini yaptı.

BM Konvoylarına Saldırıların Önlenmesi İçin Temaslar Sürüyor

BM konvoylarına yönelik saldırılarla ilgili Guterres, Washington'da bulunan Netanyahu ile görüştüğünü belirtmeden, her iki tarafla da temasların devam ettiğini söyledi.