Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

BM İnsan Hakları Konseyi'nin 57. Oturumu Cenevre'de Başladı

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri, oturumda insan hakları krizi ve çatışmalar hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu.

Yayın Tarihi: 09.09.2024 12:44
Güncelleme Tarihi: 09.09.2024 12:44

BM İnsan Hakları Konseyi'nin 57. Oturumu Cenevre'de Başladı

BM İnsan Hakları Konseyi'nin 57. Oturumu Cenevre'de Gerçekleşti

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi'nin 57. oturumu, BM Cenevre Ofisi'nde başladı. Toplantıya, Konseyin 2024 Dönem Başkanı ve Fas'ın BM Cenevre Ofisi'nde Daimi Temsilcisi, Büyükelçi Omar Zniber başkanlık etti.

İnsan Hakları Yüksek Komiseri'nden Çarpıcı Açıklamalar

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, açılış konuşmasında dünya genelinde insan haklarının ihlaline dikkat çekti. Türk, "İnsan hakları krizde değil, onları uygulamak için gereken siyasi liderlikte sorun var" diyerek, iktidar mücadelelerinin evrensel hakları tehdit ettiğini vurguladı.

Krizlerin Derinleşmesi ve Siyasi Liderlik

Türk, nefret söyleminin ve kadın düşmanlığının normalleştiğini belirterek, ırkçılık ve yabancı düşmanlığının toplumları olumsuz etkilemeye devam ettiğine dikkat çekti. Medya destekli politikacıların göçmenleri günah keçisi ilan ettiğini ifade etti.

Sudan'daki İnsanlık Krizi

17 aydır devam eden Sudan iç savaşına değinen Türk, bu süreçte 20 binden fazla kişinin öldüğünü belirtti. "Dünya, bu duruma göz yumamaz" dedi.

Gazze'deki Durum

7 Ekim 2023'te başlayan Gazze savaşı üzerine bilgi paylaşan Türk, bu süreçte 40 binden fazla Filistinlinin hayatını kaybettiğini, binlerce kişinin yaralandığını ve çok sayıda kişinin gazze enkazı altında kaldığını hatırlattı. Türkiye, burada insani krizin derinleştiğine ve sürecin acilen sona ermesi gerektiğine vurgu yaptı.

Uluslararası Hukuk ve Sorumluluklar

Türk, Uluslararası Adalet Divanı'nın uyarılarına dikkat çekerek, ülkelerin BM Güvenlik Konseyi ve uluslararası hukuka saygılı olması gerektiğini ifade etti. Oturum, 11 Ekim'de sona erecek olup, 30 etkileşimli diyalog toplantısının ve ülke raporlarının sunulacağı bildirildi.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyinin (İHK) 57'nci Oturumu, Birleşmiş Milletler (BM)...

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyinin (İHK) 57'nci Oturumu, Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi'nde başladı.