Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

BM Soruşturma Komisyonu, UAD'nin Filistin İle İlgili Görüşünü Destekliyor

BM'nin Soruşturma Komisyonu, UAD'nin İsrail işgaliyle ilgili tarihi görüşünü memnuniyetle karşıladı.

Yayın Tarihi: 22.07.2024 18:09
Güncelleme Tarihi: 22.07.2024 18:09

BM Soruşturma Komisyonu, UAD'nin Filistin İle İlgili Görüşünü Destekliyor

BM Soruşturma Komisyonu'ndan UAD'ye Destek

Birleşmiş Milletler (BM) işgal altındaki Filistin topraklarında işlenen suçları araştıran Bağımsız Uluslararası Soruşturma Komisyonu, Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) İsrail'in işgalinin hukuka aykırı olduğuna dair yaptığı danışma görüşünü memnuniyetle karşıladı. Komisyon, bu görüşün derhal uygulanması gerektiğini vurguladı.

Pillay'den Açıklama

Komisyonun başkanı Navi Pillay, yaptığı yazılı açıklamada, UAD'nin görüşünü "tarihi" olarak nitelendirdi. Pillay, "Mahkeme, çok net bir şekilde ifade etti. Danışma görüşü sadece İsrail için değil, BM ve tüm devletler için uluslararası yasal yükümlülükler taşımaktadır," dedi.

UAD'nin Danışma Görüşü Hakkında

UAD Başkanı Nawaf Salam, İsrail'in işgal ettiği Filistin topraklarındaki hukuki sonuçlar hakkında halka açık bir oturumda bilgi verdi. Salam, işgal altındaki toprakların ayrı parçalardan ziyade tek bir bölgesel birim olduğunu belirtti. UAD, ayrıca İsrail'in Gazze, Doğu Kudüs ve Batı Şeria'da işgalci olduğu tespitinde bulundu.

Hukuki Taahhütler

UAD, İsrail'in işgaline bir an önce son vermesi gerektiğini vurgularken, tüm devletlerin de bu işgali hukuki olarak tanımama ve destek vermeme yükümlülüğünde olduğunu kaydetti.