Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

BM: Suriyeli Mültecilere Destek Çağrısı

BM, Suriyeli mültecilere ev sahipliği yapan ülkelerin zorluklarına dikkat çekerek destek çağrısında bulundu.

Yayın Tarihi: 22.07.2024 18:21
Güncelleme Tarihi: 22.07.2024 18:21

BM: Suriyeli Mültecilere Destek Çağrısı

BM: Suriyeli Mültecilere Ev Sahipliği Yapan Ülkelere Destek Gerek

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen, Suriyeli mültecilere ev sahipliği yapan ülkelerin karşılaştığı zorlukların farkında olduklarını ifade ederek, bu ülkelere daha fazla destek sağlanması yönünde güçlü bir çağrıda bulundu.

BMGK Toplantısında Önemli Açıklamalar

BM Güvenlik Konseyi (BMGK) bünyesinde gerçekleştirilen oturumda, Pedersen, Suriye'nin "derin bir çatışma ve bölünmüşlük" içinde olduğunu belirtti. Devam eden silahlı çatışmalar ve terörist grupların faaliyetleri sonucunda sivillerin hala şiddet ve insan hakları ihlalleri ile karşı karşıya kaldığını vurguladı.

Çocuk Hakları ve İnsani Kriz

Pedersen, PKK/YPG terör örgütü tarafından alıkonulan çocukların serbest bırakılması için oturma eylemleri düzenlendiğini belirtti. Suriye'deki zulüm, hukuksuzluk, ve korku ortamının devam ettiğini kaydetti. Ayrıca, bölgeye yönelik dış müdahalelerin Suriye'deki durumun daha da kötüleşmesine yol açabileceğini ifade etti.

Ev Sahibi Ülkelerin Desteklenmesi Gerekiyor

“Suriyeli mültecilere ev sahipliği yapan ülkelerin yaşadığı zorlukların farkındayız,” diyen Pedersen, bu ülkelerin mevcut kriz nedeniyle yaşadığı hayal kırıklığını anladığını dile getirdi. Ayrıca, Suriyelilerin gönüllü geri dönüşlerinin desteklenmesi gerektiğinin altını çizdi.

Gençlerin Ülkeyi Terk Etme Riski

BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA) Cenevre Temsilcisi Ramesh Rajasingham, Suriye'ye yönelik insani yardımların azaldığını ve su gibi temel ihtiyaçlara erişimin kısıtlandığını vurguladı. Suriye insani yardım planının yalnızca %20'sinin finanse edildiğini bildiren Rajasingham, "Eğer bu durum devam ederse, ülkenin geleceğini temsil edecek gençler de ülkeyi terk etmeye başlayacaklar" uyarısında bulundu.