Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

BM Yüksek Komiseri'nden Bangladeş'teki Protestolara Kınama

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, Bangladeş'teki kamuda kontenjan protestolarına yönelik baskıları kınadı.

Yayın Tarihi: 25.07.2024 21:24
Güncelleme Tarihi: 25.07.2024 21:24

BM Yüksek Komiseri'nden Bangladeş'teki Protestolara Kınama

BM Komiseri'nden Bangladeş'e Tepki

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, Bangladeş hükümetinin aldığı "kamuda kontenjan kararı" sonrası çıkan protestolara yönelik uyguladığı baskıları kınadı.

Baskılara Karşı Ses Yükseltiyor

Bangladeş'te, 1971 Bağımsızlık Savaşı'na katılanların ailelerine kamuda kontenjan verilmesi kararının ardından başlayan protestolarla ilgili olarak yazılı bir açıklama yapan Türk, protestoculara yönelik baskıların kabul edilemez olduğunu belirtti.

İnsan Haklarına Saygı Çağrısı

Türk, Bengladeş hükümetine ve güvenlik güçlerine insan haklarına saygı gösterme çağrısında bulunarak, hükümetle bağlantılı grupların birçok kişiye şiddet uyguladığını ve vatandaşların korunması için hiçbir tedbirin alınmadığını vurguladı.

Şeffaflık ve İnternet Erişimi Talebi

Yüksek Komiser, insan hakları ihlallerinin bağımsız ve tarafsız bir şekilde soruşturulması gerektiğini belirterek, hükümetten protestolara yönelik bilgileri şeffaf bir şekilde açıklamasını talep etti. Ayrıca, internet erişiminin tekrar sağlanması gerektiğini ve uzun süreli internet kapamalarının uluslararası hukuka aykırı olduğunu ifade etti.

Protestoların Seyri ve Sonuçları

Bangladeş’teki protestolar, 16 Temmuz'da Başbakan Şeyh Hasina Vecid liderliğindeki Avami Birliği Partisi ve öğrenciler arasında yaşanan gerginliklerle tırmandı. 21 Temmuz'da ise Bangladeş Yüksek Mahkemesi, kontenjanın oranını %30'dan %5'e düşürdü.

Protestolar nedeniyle yaşanan çatışmalarda 201 kişi hayatını kaybetmişti.